Residentie Orkest vanuit de Paleiskerk

Het Residentie Orkest sluit het door corona gemankeerde seizoen af met drie online-concerten vanuit de Paleiskerk. Van Mozart tot Piazzolla.

Door

Onder de titel ‘De Paleiskerk Sessies’ keert het Residentie Orkest in kleine bezetting terug op het podium. In juni en juli speelt het in de Paleiskerk – de Doopsgezinde Kerk aan de Paleisstraat drie concerten die live worden opgenomen. Wegens de coronavoorschriften kan er nog geen betalend publiek worden toegelaten. De concerten zijn via de site van het orkest ‘bij te wonen’.

Concertmeester Wouter Vossen kan niet wachten om weer op te treden. “Muziek kun je maar tot op zekere hoogte alleen doen. Om dit nu weer met collega’s en publiek te delen, dat is zo waardevol, daar heb ik erg naar uitgekeken,” zegt hij.

Bach & Biber

Vanaf vrijdag 19 juni staat het concert ‘Bach & Biber’ op de site. Onder leiding van de vaste gastdirigent en barokspecialist Richard Egarr spelen dertien musici van het RO Johann Sebastian Bachs bruisende en levendige ‘Derde Brandenburgse Concert’. Ook Bachs wereldberoemde ‘Air’ zal klinken. Daarnaast staan Dario Castello’s ‘Sonate 16 ‘per stromenti d’arco’’ op het programma en twee stukken van componist en vioolvirtuoos Heinrich Ignaz Biber: ‘Mensa Sonora pars III’ en het spectaculaire ‘Battalia’. Daarin wordt een zeventiende-eeuwse veldslag nagebootst. Richard Egarr introduceert en leidt dit barokconcert vanachter zijn klavecimbel.

Bartók & Piazzolla

Iets heel anders op en vanaf 26 juni, namelijk Bartók en Piazzolla. Accordeonist Vincent van Amsterdam, in 2016 winnaar van de Dutch Classical Talent Award, zou al eerder met het Residentie Orkest optreden. Vanwege de coronamaatregelen werd dat concert afgelast.

Accordeonist Vincent van Amsterdam. | Foto: Merlijn Doomernik

Nu maakt de accordeonvirtuoos alsnog zijn debuut in Den Haag in de Paleiskerk. Van Amsterdam soleert in ‘Aconcagua’, het beroemde concert voor bandoneon en orkest van de Argentijnse componist Astor Piazzolla. Daarnaast spelen twintig musici van het RO onder leiding van dirigent en violist Wouter Vossen Béla Bartóks ‘Roemeense volksdansen’.

Haydn & Mozart

Vanaf 17 juli terug naar de Klassieken. Richard Egarr dirigeert én soleert in Joseph Haydns ‘Pianoconcert in D’, dat mede door het flamboyante slotdeel een van zijn populairste werken werd.

Dirigent Richard Egarr. | Foto: Marco Borggreve

Drieëntwintig musici van het RO spelen verder de ‘Symfonie nr. 29’ (1774) van Mozart. Die is volgens schrijver Maarten ‘t Hart ‘een wonderwerk van een achttienjarige’.

De concerten zijn te volgen via www.residentieorkest.nl/paleiskerksessies.

[De link naar het eerste concert is toegevoegd, vrijdag 19 juni 2020, 13.30]

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van