DHC-enquête: hoe denkt u over de dood van Johan van Oldenbarnevelt?

Den Haag Centraal staat dit voorjaar samen met het magazine Haagse Historie stil bij de moord op landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt, in mei precies vierhonderd jaar geleden. Tot 1 april is op onze website een enquête te vinden met vragen over de dood van Van Oldenbarnevelt.

Door

Een gouden eeuw was het misschien wel, de 17de, maar hij kende in Den Haag zwarte bladzijden. De ergste is die van de moord op de gebroeders De Witt in 1672. Maar ook duister was de justitiële moord op landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt, op 13 mei precies vierhonderd jaar geleden.

Het tijdschrift Haagse Historie en Den Haag Centraal staan dit voorjaar stil bij zijn dood. Met een artikel over Oldenbarnevelts laatste dagen in Haagse Historie, maar vooral door in de komende maanden over het verloop van zijn proces te twitteren alsof we in die tijd leven. Want nog steeds roept de rechtsgang van toen actuele vragen op: mag de staat zich bemoeien met de godsdienst van haar burgers? Hoe ziet een eerlijke rechtsgang eruit? En hoever mag je gaan om het land bij elkaar te houden?

Enquête

Discussieer hierover op Twitter met Oldenbarnevelt-supporter Jan Francken (@jan_francken) en tegenstander François van Aerssen (@f_van_aerssen). En er is op de site van Den Haag Centraal een enquête te vinden over de kwestie.

Met daarin stellingen als ‘Bij de verbouwing van het Binnenhof moet gezocht worden naar Oldenbarnevelts resten’ of: ‘Johan van Oldenbarnevelt was een groter staatsman dan Johan de Witt’. Vul vóór 1 april de vragen in. De uitslag van de enquête wordt besproken in een debat op 4 april in het Haags Historisch Museum, waar tot 15 april nog de tentoonstelling ‘Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord’ te zien is. De uitslag van de enquête wordt besproken door experts onder leiding van Jort Kelder.

Debat Johan van Oldenbarnevelt, donderdag 4 april, 19.30 uur, Haags Historisch Museum. Aanmelden: haagsehistorie@beldegraaf.nlToegang € 10. Met een museumjaarkaart en voor leden van Die Haghe is de toegang gratis. De deuren van het museum gaan om 19.00 uur open, de tentoonstelling Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord is dan te bezichtigen. Om 19.30 vangt de avond aan in de Schutterszaal.

Houd de nieuwsbrief van Haagse Historie in de gaten, volgende week ontvangt u het volledige programma.

Standaardportret
Bekijk meer van