De grootste zoetwaterparel ter wereld geveild voor 320.000 euro

De veiling van de grootste zoetwaterparel ter wereld, de ‘Sleeping Lion Pearl’, in het Venduehuis heeft 320.000 euro opgeleverd.

Door

De veiling van de ‘Sleeping Lion Pearl’, de grootste zoetwaterparel ter wereld, in het Venduehuis heeft 320.000 euro opgebracht. De historische parel is gekocht door een Japanse handelaar, waarschijnlijk met het doel om deze door te verkopen.

Het bedrag van 320.000 euro is minder dan vooraf werd verwacht. Eerder gaf Peter Meefout, directeur van het Venduehuis der Notarissen, aan dat de zoetwaterparel misschien wel een half miljoen kan opbrengen. Toch is Meefout tevreden met het resultaat. “Als oudste veilinghuis in Nederland, maar relatief klein ten opzichte van grote broers in Londen en New York, hebben wij bewezen alle aandacht te kunnen genereren die dit bijzonder object nodig had om voor een goede prijs geveild te kunnen worden.”

Oorsprong van de zoetwaterparel

De oorsprong van de ‘Sleeping Lion Pearl’ ligt in China, waar de parel in de eerste helft van de 18e eeuw in een zoetwateroester groeide. Haar naam dankt de historische parel aan de barokke vorm die op volledig natuurlijke wijze is ontstaan. Deze vorm doet denken aan een slapende leeuw. De ‘Sleeping Lion Pearl’ is met een omvang van 70 x 43 x 39 mm en een gewicht van ruim 118 gram de grootste ter wereld.

Standaardportret
Bekijk meer van