Haagse literatuurprijzen naar Lieske, Hirs en Veldkamp

De drie kleinere Haagse Literatuurprijzen zijn toegekend aan Tomas Lieske, Rozalie Hirs en Tjibbe Veldkamp.

Door

Dat is donderdagavond bekendgemaakt in het radioprogramma Kunststof. Tomas Lieske (pseudoniem van Ton van Drunen, 1943) ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor Niets dat hier hemelt. De jury omschrijft deze roman als ‘een fascinerend hoogtepunt in het rijke oeuvre van Lieske’. Het boek beschrijft de belevingswereld van een jongen in de veengebieden tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw.

Rozalie Hirs (1965) is de Jan Campert-prijs 2023 toegekend, de jaarlijkse prijs voor poëzie, voor haar bundel Ecologica. Volgens de jury lijkt Hirs in deze dichtbundel de poëzie een nieuwe opdracht te geven: de taal teruggeven aan de met ondergang bedreigde natuur. Tjibbe Veldkamp (1962) ontvangt voor De jongen die van de wereld hield de Nienke van Hichtum-prijs, een tweejaarlijkse prijs voor jeugdboeken. Het is een zeer origineel verhaal over een ‘mogelijk kind’, dat voortkomt uit de vonk die overspringt als zijn ouders elkaar ontmoeten; een magisch-realistisch verhaal.

'Niets dat hier hemelt' is een fascinerend hoogtepunt in het rijke oeuvre van Lieske
Jury F. Bordewijkprijs

Eerder dit jaar was al bekendgemaakt dat de Constantijn Huygens-prijs, de belangrijkste Haagse literatuurprijs voor een oeuvre, is toegekend aan Annet Daanje (pseudoniem van Anjet den Boer). Het Literatuurmuseum organiseert de feestelijke uitreiking op zondag 21 januari 2024 in samenwerking met Internationaal Literatuurfestival Writers Unlimited.

De Haagse Literatuurprijzen worden toegekend door de Jan Campert-Stichting. Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden. De andere prijzen bedragen 6.000 euro. De jury bestond dit jaar uit: Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Mathijs Sanders, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever.

Standaardportret
Bekijk meer van