Grote Markt viert St. Patrick’s Day

Ierland is op zaterdag 17 maart in de ban van St. Patrick’s Day, de nationale feestdag waarop alles draait om groene kleding, volksmuziek, pinten Guinness-bier en rugby. En Den Haag doet ook een beetje mee.

Door

Voor St. Patrick’s Day kleurt De Grote Markt groen. Het plein in de binnenstad is voor één dag een O’Connell Street in het klein. Deze centrale straat in het hart van Dublin is komend weekeinde het centrum van het Ierse volksfeest St. Patrick’s Day. Zo oranje als Nederland op Koningsdag is, zo groen kleurt Ierland op zijn eigen nationale feestdag in maart. En Den Haag doet voor de achtste keer op rij mee. Het plein is zaterdag in de Ierse nationale kleur gehuld voor de grootste viering van St. Patrick’s Day in Nederland, een evenement van de Grote Markt en de Irish Club Nederland, een vereniging voor in Nederland woonachtige Ieren.

“Ik hoop dat alle bezoekers in Ierse kledij komen,” vertelt Alice van Schoonhoven, pr-dame van de Grote Markt. “Dus in het groen, met hoge hoeden en de mannen met grote baarden.” Deze baarden zijn een verwijzing naar de leprechaun, een gelukbrengende kabouter uit de Ierse mythologie. Deze wezentjes kunnen mensen naar een pot met goud leiden, zo leert de overlevering.

St. Patrick’s Day

Op St. Patrick’s Day wordt de Ierse heilige Sint Patricius, nu beter bekend als Sint Patrick, herdacht. Deze Sint Patrick wilde in de vierde eeuw het ongelovige Ierland, als een van de eerste landen in Noord-Europa, bekeren tot het christendom. De heilige wordt geprezen om zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Leuke wetenswaardigheden, maar voor veel historisch besef is op de Grote Markt zaterdag weinig plek.

Tegenwoordig is St. Patrick’s Day vooral een feest waarbij gezelligheid en het drinken van liters bier centraal staan. En dat is in Den Haag niet anders, vertelt Van Schoonhoven. “Ierse mensen weten hoe je een feestje moet bouwen. Kijk maar naar het EK voetbal van 2014, waar de supporters indruk maakten met hun positieve gezang. Die sfeer hangt er ook op St. Patrick’s Day. Het feest is een stuk verbroedering. Ieren, Nederlanders, Hagenezen komen samen om gezellig feest te vieren.”

Keltische muziek

Het programma van St. Patrick’s Day in Den Haag bevat veel traditionele Ierse volksmuziek. Zo komt het muzikale hoofdprogramma van de achtkoppige Keltische folkrockband More Power to your Elbow. Van Schoonhoven: “Zij komen speciaal uit Ierland, waar ze mateloos populair zijn, overgevlogen om op de Grote Markt te spelen.” Naast livemuziek zijn er dansshows, traditionele Ierse gerechten zoals lamb roast en worst met bacon, ui en gebakken aardappels en natuurlijk de onvermijdelijke pinten Guinness-bier.

Een even bijzondere als toevallige bijkomstigheid is dat op zaterdag om 15.45 uur de Six Nations-finale is. Dit is een groot rugbytoernooi dat wat betreft beleving in het Verenigd Koninkrijk en Ierland niet onderdoet voor een EK voetbal. “De wedstrijd is op een groot scherm te zien,” blikt Alice van Schoonhoven vooruit. “Het zou mooi zijn als Ierland de titel wint op hun nationale feestdag. Op de Grote Markt zullen wij ze massaal steunen.”

St. Patrick’s Day Festival, zaterdag 17 maart, van 12.00 tot 23.00 uur, Grote Markt, gratis entree. Meer informatie: www.stpatricksdaydenhaag.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van