Oktoberfest op de Grote Markt: Meer, harder, vetter en groter

Lederhosen, braadworst en grote pullen bier: Zuid-Duitsland is weer in de ban van het Oktoberfest. En Den Haag doet ook een beetje mee.

Door

Door Kim Andriessen

De Grote Markt is voor twee dagen de Theresienwiese in het klein. Dit terrein in de Zuid-Duitse stad München is deze maand het hart van het volkse drank- en muziekspektakel Oktoberfest. En op 29 en 30 september vieren Duitse sferen ook in en rond café de Boterwaag hoogtij. “Met braadworsten, Duitse feestmuziek en een biertuin, dus een overdekte tent waarin aan de lopende band uit bierpullen gedronken wordt,” weet Grote Markt-woordvoerster Alice van Schoonhoven. “Aan het begin van de avond zit iedereen braaf met z’n biertje aan tafel, maar zo rond tien uur dansen alle bezoekers er gezellig op los.”

Zoals de traditie wil. Want het Oktoberfest, een twee weken durend evenement in de Duitse deelrepubliek Beieren (waarvan München de hoofdstad is), staat naast gezelligheid voor grote pullen bier, vette worst en pompende schlagermuziek. Het idee hiervoor ontstond in 1810, toen in de maand oktober de Beierse kroonprins Ludwig in het huwelijksbootje stapte met zijn prinses Theresia. Het feest ter ere van deze trouwerij was zó leuk dat iedereen in München en omgeving het er snel over eens was: de viering moest iedere oktobermaand terugkeren. Een paar jaar later nam de gemeente München de organisatie in handen om het voortbestaan te waarborgen. En zo groeide het evenement met de jaren uit tot een typisch Duits volksfeest: met meer kraampjes, hardere schlagermuziek, vetter eten en grotere pullen bier.

Authentiek
Enige jaren geleden vond het evenement de weg naar Den Haag. Dit jaar heeft het Oktoberfest voor de negende keer plaats op de Grote Markt. “Wij hebben de ambiance afgekeken van die in München en proberen zo dicht mogelijk bij het authentiek Duitse gevoel te komen,” vertelt Van Schoonhoven. “Zo lopen veel bezoekers in over-de-topkleding, zoals geruite bloesjes, pruiken en natuurlijk de traditionele lederhosen. Verder is er Duitse livemuziek (artiesten met stilistische namen als DJ Otto Wunderbar en bigband Strasse Gebläse geven acte de présence, red.) en natuurlijk de biertuin.”

Want hoe je het ook wendt of keert, het Oktoberfest draait vooral om speciaal bier. Volgens Van Schoonhoven onderscheidt de viering op de Grote Markt zich daarom ook van andere Oktoberfesten in Nederland. “De Boterwaag schenkt authentiek Oktoberfestbier. Kijk, inmiddels heeft bijna iedere plaats wel zijn eigen feestje, maar op de Grote Markt schenken wij bier van Paulaner, een van de zes grote brouwerijen uit München. De Boterwaag is een van de weinige plekken in Nederland waar je dit kunt drinken. Het is licht bitter van smaak, is blond en heeft een percentage van zes procent alcohol. Dit bier is speciaal voor het evenement in Duitsland gebrouwen. Weet je, bier is bier, maar dit is meer. Dit is traditie. Zoals het hele Oktoberfest om traditie draait. In Duitsland zitten ook bankdirecteuren aan tafel in de biertuin. En door het Beierse gevoel te kopiëren hopen wij ook in Den Haag breed publiek te trekken.”

Onbeperkt bier
Bierliefhebbers kunnen gratis aanschuiven in de biertuin. Reserveren is mogelijk: voor 49 euro kunnen bezoekers vier uur onbeperkt bier drinken. Anders wordt er per pul betaald. Is Van Schoonhoven met die rijkelijk vloeiende drank niet bang dat de sfeer kan omslaan? “De afgelopen jaren hadden wij daar geen last van,” verzekert ze. “Het past ook niet bij de sfeer van het feest. Het Oktoberfest draait om gezelligheid, niet om baldadigheid.”
Een verzoek aan de bezoekers heeft Van Schoonhoven wel. “Kom in lederhose.” En wie geen Duitse kleding in een carnavalsdoos op zolder heeft liggen? “Die kan terecht in de merchandisetent om pruiken, brillen, bretels of plaksnorren te kopen.”

Oktoberfest Den Haag, vrijdag 29 en zaterdag 30 september, 17.00 uur, Grote Markt. Meer informatie: www.oktoberfest-denhaag.nl

Sfeerimpressie van het Haagse Oktoberfest. | Foto: PR

Abonnement op DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van