Nicolas Journoud tekent Hagenaars op fietsen

De Franse illustrator Nicolas Journoud woont op de kop af een jaar in de hofstad en probeert met zijn tekeningen de Nederlandse volksaard te vatten. Fietsende stadsgenoten zijn daarvoor wat hem betreft bij uitstek geschikt.

Door

“De fiets viel mij meteen op in het straatbeeld,” zegt de in Frankrijk geboren illustrator Nicolas Journoud over zijn eerste dagen in Den Haag. “Het verschil met mijn geboorteland en Centraal-Azië, waar ik lang heb gewoond, is enorm. De fiets is hier niet een gewoon vervoersmiddel, maar een verlengstuk van je identiteit.” Blitse bakfietsen, snelle sportfietsen, comfortabele cruisefietsen: bij elk stalen ros hoort een ander karakter. “Vaak klopt de combinatie precies, net als met honden en mensen,” vindt Journoud. “Ik ben op zoek naar een nieuwe fiets en er is zoveel keuze!”

Instagram

Inmiddels heeft de tekenaar zo’n zestig portretjes gemaakt onder de titel ‘Of Bikes and Men’, die hij met regelmaat op Instagram post. “Uiteindelijk wil ik een eerlijke portrettengalerij maken van de Nederlandse samenleving. Het voordeel daarbij is dat ik redelijk nieuw ben, een observant, waardoor mij dingen opvallen die voor anderen vanzelfsprekend zijn.” Zo beschouwt Journoud het Hollandse fietsen als ‘een artificieel symbool voor gelijkheid’. “Fietsen is als de sauna in het Noorden. Of je nu zakenman bent, student of moeder: op de fiets zijn we elkaars gelijken. Dat gebeurt allemaal in relatieve harmonie. Fietsen kalmeert, houdt mensen gezond en het is schoon. Een mooi voorbeeld van de Nederlandse waarden.”

Fietsen is een artificieel symbool voor gelijkheid
Nicolas Journoud

Glimlach

Voor de tekenstijl van deze serie putte Journoud inspiratie uit het werk van twee bekende Nederlandse illustratoren. “Ooit zag ik in Parijs de animaties voor de film ‘Vader en Dochter’ van Michael Dudok de Wit. De Hollandse landschappen, het fietsen, de wind; ik was onder de indruk en vroeg me af of het er echt zo uitzag of dat het een nostalgisch beeld was. Sinds ik hier woon, zie ik pas hoe accuraat de tekeningen zijn. Een aangename verrassing.”

De tweede inspirator is Dick Bruna: “De eenvoud van zijn heldere lijnen en platte vlakvulling past heel goed bij het gevoel dat ik over dit land heb. Door te simplificeren maak je een extract van het karakter. Als je dat goed doet, is het beeld sterker dan een tekening in detail.” Maar bovenal heeft Journoud plezier in het maken van de tekeningen. “De architectuur van de fiets met al z’n technische elementen is interessant. In feite heb je steeds dezelfde compositie waar je elke keer een andere inhoud aan kunt geven. Het is een kleine wereld op wielen, die een onmiddellijke glimlach oplevert.”

Het leuke was dat hij ook nog een leren tas droeg in de kleur van zijn haar.
Nicolas Journoud

Schotse ruit

Alle indrukken die Journoud opdoet, combineert hij tot zijn karakters. “Soms lukt het binnen een dag, maar het samenstellen kan ook lang duren. De ene keer begin ik met een fietsframe, de andere keer met het personage. Maar de eerste impressie blijft altijd overeind.” Als voorbeeld noemt hij de tekening van de man in pak met Schotse ruit: “Ik herinnerde me dat pak met al die lijnen en gebruikte vervolgens het gezicht van een man die ik vaak zie lopen met zijn hond, eenzelfde soort verschijning. Het leuke was dat hij ook nog een leren tas bij zich droeg in de kleur van z’n haar. Eerder had ik al een fietsframe gefotografeerd met ingelegde stukjes hout in diezelfde kleur. Zo bouw ik een karakter op. Als de schets klaar is, wacht ik twee dagen en leg ik ’m voor aan mijn vrouw. Daarna zet ik de contouren aan in lijnen van dezelfde dikte.”

Dat alles doet Journoud niet op papier, maar op een grafisch tekenbord. “Door de natuurlijke houding werkt het ongeveer hetzelfde als schilderen op canvas. Maar het voordeel van deze techniek is dat ik verschillende opties kan maken voor bijvoorbeeld de gezichten, al zijn die je in één beweging maakt vaak de beste.”

Van volgende week tot het einde van dit jaar maakt Nicolas Journoud wekelijks een illustratie van fietsende Hagenaars en Hagenezen voor de voorpagina van dit City Light-katern.

Kijk voor meer illustraties op Instagram.

Standaardportret
Bekijk meer van