Fotografen verwarmen de harten deze winter met hun exposities van kattenfoto’s

We gaan richting de lente, heel langzaam, en de weg is nog lang. Bij de kachel en op onze schoot zoeken katten nu nog een behaaglijk plekje, en zo delen zij hun warmte weer met ons. De fotografen Fleur Huijsdens en Susanne van der Kleij willen ons hart verwarmen met portretten van andermans katten. Ze doen dat ieder op hun eigen, bijzondere wijze.

Door

Fleur Huijsdens zocht na het verlies van haar kat Mojo een uitweg uit haar verdriet. Ze portretteerde vele soorten katten en dook in de emotionele relatie tussen mens en dier. ‘De collectie portretten toont een breed spectrum aan emoties die wij graag willen invullen als herkenbare menselijke archetypes zoals de gekke professor, de oude buurman of de huilende Maria.’

Begrijpen we onze huisdieren echt? Heeft een kat personeel en een hond een baas? Het zal per geval verschillen. Huijsdens heeft in elk geval zelf ook alweer een nieuwe kat: Kees. Kattenfoto’s uit haar kleurrijke fotoboek ‘Felis Silvestris Catus’ zijn nu ook te zien in de ondergrondse fietsenstalling bij Den Haag CS.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Cunigunde. | Foto: Fleur Huijsdens

“Het is een openbare ruimte, iedereen komt er langs en de beelden zorgen voor een glimlach. Dat was ook de bedoeling,” vertelt ze tevreden.

Kattenfoto’s

In de expositie ‘Poezen’ van Susanne van der Kleij in Voorburg staan de katten er niet alleen voor, ze zijn thuis in het gezelschap van hun eigen bazinnetje gefotografeerd. Vrouwelijk naakt en katten blijken elkaar in combinatie te versterken qua zachtheid en warmte. Missie geslaagd. “Ik heb er alleen maar positieve reacties op gekregen,” vertelt de Voorburgse.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Stormy. | Foto: Susanne van der Kleij

Ook zij heeft met haar expositie over belangstelling niet te klagen. Wie er vooral komen kijken? “Ja, grappig, veel kattenliefhebbers, en die zijn jong én oud.” Van haar fotoserie wordt ook een maandkalender gemaakt.

Openbare fototentoonstelling van Fleur Huijsdens, t/m woensdag 1 maart, fietsenstalling KJ-plein bij Den Haag CS. Fotoboek ‘Felis Silvestris Catus’. Prijs: € 55,-. Meer informatie: www.fleurhuijsdens.nl en www.takeabreakdenhaag.nl

Susanne van der Kleij, ‘Poezen’, t/m zondag 26 februari. Open vrijdag en zaterdag 13.00-17.00 uur, zondag 13.00-16.00 uur, Foto Atelier BW5, Zwartepad 5, Voorburg. Meer informatie: www.fotoatelierbw5.nl. De Poezenkalender 2024 is voor € 29,50 te reserveren via www.poezenkalender.nl

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 9 februari gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van