Een Mesdag voor De Mesdag Collectie

De Canadees-Nederlandse familie Winkel schenkt een groot schilderij van H.W. Mesdag aan De Mesdag Collectie. Daarmee keert dit strandgezicht terug op de plek waar het ontstond.

Door

De Mesdag Collectie in Den Haag heeft een groot schilderij van de stichter van het museum, Hendrik Willem Mesdag, geschonken gekregen van een particulier. Het werk, ‘Hollands strandgezicht’ (ca. 1878-1880), toont hoogstwaarschijnlijk de Scheveningse kust.

Hoofdconservator Maite van Dijk van het Van Goghmuseum, waaronder De Mesdag Collectie valt, is enthousiast over de aanwinst. “Het is een ambitieus en mooi uitgewerkt schilderij. Het heeft veel figuren en is daarmee een echte toevoeging aan de huidige collectie.” Van Dijk houdt het op ‘Hollands strandgezicht’ omdat de vuurtoren rechts op het doek niet die van Scheveningen is. “Mesdag voegde deze hoogstwaarschijnlijk toe om de compositie in balans te brengen,” denkt de conservator. De schepen en dracht van de vrouwen wijzen wel duidelijk in de richting van Scheveningen.

Schenking uit Canada

De schenking is afkomstig van de Canadees-Nederlandse familie Winkel. Een voorouder van Frans Winkel kocht het in 1897 op een veiling van bezittingen van de Amsterdamse effectenhandelaar W.F. Piek. Daarna was het schilderij langer dan honderd jaar in bezit van de familie. Het werk is met hen meegereisd naar Canada, waar het zich van 1980 tot nu bevond. Van Dijk: “Dankzij deze schenking keert ‘Hollands strandgezicht’ weer terug naar het huis waar het werk bijna 140 jaar geleden door Mesdag werd geschilderd.”

Conservator Maite van Dijk met de heer en mevrouw Frans K. Winkel (schenkers) bij het schilderij. Foto: Jan-Kees Steenman

De collectie van Hendrik en Sientje Mesdag

De Mesdag Collectie aan de Laan van Meerdervoort, niet te verwarren met het Panorama aan de Zeestraat, is gevestigd in het voormalige woonhuis van Hendrik en Sientje Mesdag en in het museumgebouw dat zij naast dat huis lieten bouwen voor hun eigen kunstcollectie. Ze brachten de grootste collectie Barbizon-schilderijen buiten Frankrijk bijeen. Deze bevat werken van meesters als Daubigny, Courbet, Rousseau en Corot.

Naast de vaste collectie is er in het museum nu de tentoonstelling ‘De Zindering van de zee – Een eerbetoon aan Bas Jan Ader’ te zien (tot en met 6 januari 2019). Gastconservator Joanna De Vos laat internationale kunstenaars als Bill Viola, Nan Goldin en Jan Fabre een dialoog aangaan met De Mesdag Collectie. Zij werden net als Mesdag gegrepen door de grootsheid en de onstuimigheid van de zee. De rode draad vormt het kunstwerk ‘In Search of the Miraculous’. Dit werk is van de Nederlandse kunstenaar Bas Jan Ader.

 

Standaardportret
Bekijk meer van