Monumentendag – de keuze van DHC

Open Monumentendag scoort in Den Haag altijd goed. En zaterdag 8 september is het weer zo ver. De DHC-redactie geeft acht tips.

Door

Het hangt een beetje van het weer af, maar Open Monumentendag is landelijk gezien elk jaar weer goed voor zo’n één miljoen bezoekers. Ook in Den Haag scoort de dag altijd goed. Niet in de laatste plaats door het kijkje achter de schermen van de macht dat wordt geboden in de vele opengestelde regeringsgebouwen. Zaterdag 8 september is het weer zo ver. Hieronder de keuze van Den Haag Centraal. Hierin ligt de nadruk op gebouwen die niet eerder of maar zelden meededen.

De keuze van DHC

1. Voormalige Amerikaanse ambassade (Lange Voorhout). Een moderne en daardoor omstreden schepping van architect Marcel Breuer. Maar het is wel een rijksmonument. In het interieur van dit pand vallen de fraai afgewerkte trappenhuizen op en de betimmeringen in sommige kamers.

2. Antiekwinkel S. van Leeuwen (Noordeinde 164). Winkel van rond 1900 in groot 18de-eeuws huis waar ooit de architect Daniël Marot woonde. Met historische keuken en grote tuin waar Couperus wel eens kwam en ook is gefotografeerd.

3. Vrijmetselaarsmuseum (Cultureel Maçonniek Centrum, Javastraat 2). Kapitale 19de-eeuwse stadsvilla met fraaie interieurs. Ook een museum over de vrijmetselarij in Nederland.

4. Huis De Quack (Elandstraat 12). Herenhuis uit 1879 dat werd verbouwd door architect en kunstenaar Jan de Quack. Recent naar die situatie gerestaureerd in opdracht van Vereniging Hendrick de Keyser.

5. Huis Dedel (Prinsegracht 15). Rijk grachtenhuis uit de Gouden Eeuw, dat later lang in gebruik was als veilinghuis. Het trappenhuis is een hoogtepunt van Italiaanse stuckunst.

6. Gebouw Planbureaus (Bezuidenhoutseweg 30). Het voormalige ministerie van Economische Zaken. Dit is een paleisachtig gebouw uit 1917 met originele interieurs maar ook latere toevoegingen zoals een atrium.

7. Maranathakerk (Tweede Sweelinckstraat 156). Protestantse kerk die na de WOII als een soort bouwpakket uit Zwitserland kwam als religieuze herstelbetaling door Duitsland.

8. Luchtwachttoren (Zwarte Pad 1). Overblijfsel van een netwerk van luchtverdedigingsposten uit de Koude Oorlog.

Meer informatie: www.openmonumentendag.nl

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van