Extinction Rebellion staakt voorlopig A12-blokkades vanwege motie
Voor het eerst in vier weken zullen klimaatactivisten vrijdag níet de A12 blokkeren. Extinction Rebellion schort de protestactie voorlopig op vanwege een motie om fossiele subsidies af te bouwen.
De organisatie maakte haar besluit donderdagavond bekend. Reden is een motie die D66 en GroenLinks hebben ingediend in de Tweede Kamer over het afbouwen van fossiele subsidies. De fracties verzoeken het kabinet de scenario’s te onderzoeken waarbij deze belastingkortingen en accijnsvrijstellingen in twee, vijf of zeven jaar tijd worden stopgezet.
‘Zolang deze motie op tafel ligt is de politiek aan zet,’ schrijft Extinction Rebellion in een persbericht. Dinsdag buigt de Tweede Kamer zich over het voorstel. ‘Als de motie wordt aangenomen, bekijken we deze kritisch. Als de voorwaarden niet goed genoeg zijn, beraden we ons op volgende stappen. Als de motie niet wordt aangenomen, komen we terug met nog veel meer.’
Over de veiligheid van actievoerders wordt gewaakt, zelfs als die zich onverantwoordelijk en strafbaar gedragen
Daarmee komt, in ieder geval voor even, na 27 dagen een einde aan de marathonblokkade. Vrijdag zullen automobilisten ongehinderd om het middaguur via de Utrechtsebaan de stad uit kunnen rijden.
Massale politiemacht
De blokkades vergen onverantwoordelijk veel politie-inzet, vindt burgemeester Jan van Zanen. Vorige week besloot hij de dagelijkse acties minder prioriteit te geven. In plaats van een massale politiemacht was soms nog maar één agent present op de Utrechtsebaan.
Extinction Rebellion bejubelde aanvankelijk het wegblijven van de politie, maar vindt nu dat ze te weinig bescherming krijgt, bijvoorbeeld van agressieve automobilisten en tegendemonstranten. Donderdagochtend uitten Urgenda, Greenpeace, Milieudefensie en 44 andere organisatie in een brandbrief aan Van Zanen hun bezorgdheid. ‘Ook bij een demonstratie zoals de A12-blokkade heeft de politie de plicht vreedzame demonstranten te beschermen.’
De wegblokkades zijn ‘onrechtmatig’ en doelbewust ‘ontwrichtend’, antwoordde de burgemeester dezelfde ochtend nog. Niettemin waakt de politie over de veiligheid van de activisten, stelt hij, ‘zelfs als die zich onverantwoordelijk en strafbaar gedragen’. Volgens hem is hun veiligheid geen moment in het geding geweest.
Met hun protest willen de klimaatactivisten de politiek dwingen om de overheidssteun aan fossiele energie – volgens het kabinet zo’n 40 à 46 miljard euro per jaar – af te schaffen. Volgens demissionair minister Rob Jetten (D66, Klimaat en Energie) kan dit maar deels en alleen stapsgewijs.