Met proeverijen en diners wordt Bodegón meer dan een Spaanse wijnwinkel
Twintigers Marte Luursema en Pablo Naranjo Naranjo openen begin november de Spaanse wijnwinkel Bodegón voor particulieren en voor horeca. Maar je kunt er ook proeven en dineren.
“It’s a huge place and we have huge plans,” vertelt Marte Luursema in het crowdfundingsfilmpje. En ja, het is nogal een ruimte die zij en haar levenspartner Pablo Naranjo Naranjo op de kop hebben getikt, net naast Ekoplaza aan de Stationsweg.
In de 200 vierkante meter openen de twee twintigers de wijnwinkel Bodegón, voor de consument en voor de horeca. In de voorruimte, waar particulieren hun slag kunnen slaan, staat nu nog een lege vitrine. Begin november moet deze gevuld zijn met Spaanse kazen, hammen, worsten, olijven, flesjes olie en meer.
We schenken geen wijnen aan de voorkant, maar geven wel proeverijen
Luursema toont een foto van een uitgebreide borrelplank op haar mobiel. “Voor als je iets te vieren hebt of voor een bedrijfsborrel. Ja, je kunt er ook mee in het Huygenspark hiertegenover zitten.” Met een fles wijn erbij? Luursema kijkt bedenkelijk. “Ik denk niet dat dat mag, al zullen sommigen het er misschien op wagen.” Zelf mogen ze drie tafeltjes tegen de gevel plaatsen, maar een horecagelegenheid wordt het niet. “We schenken dus geen wijnen aan de voorkant. Wat we wel doen, is het geven van proeverijen.” Luursema, die inmiddels naar achteren is gelopen, wijst op een bistrotafeltje. “Dat wordt straks vervangen door een tafel van acht meter. Want we gaan ook private dinings houden.”
En dat laatste valt makkelijk te arrangeren, aangezien Naranjo Naranjo mede-eigenaar is van het even verderop gelegen Spaanse restaurant La Rana. “Onze eigen koks, maar ook gastchefs wil ik vragen voor deze avonden,” vertelt hij.
Wijnhuizen
De Spanjaard, die opgroeide in de zuidwestelijke regio Extremadura, kwam naar Nederland om Engels te leren. In Den Haag begon hij zijn carrière in de spoelkeuken van restaurant Lapsang. Later, toen hij bij Bib Gourmand-restaurant ñ aan de voorkant stond, zette hij zijn eigen wijnimportbedrijf op: Bodegón Pablo, met wijnen uit zijn geboortestreek.
Ons streven is dat steeds meer eigen wijnhuizen zich bij ons aansluiten
Luursema: “Het begon met een pallet van een vriend van zijn vader, die zei: ‘Betaal me maar als je de inhoud hebt verkocht.’ Nu vertegenwoordigen we 150 wijnhuizen uit heel Spanje. We werken samen met een distributeur, maar ons streven is dat we zelf meer wijnhuizen binnenhalen.” In de collectie zit ook het eigen label ‘Drama’. “Pablo heeft in samenwerking met andere wijnmakers uit Extremadura zelf eikenhouten vaten gekocht en bedacht hoelang de wijn erin moet blijven liggen. Zo zijn er een honderd procent merlot en een honderd procent chardonnay. Het logo van de wijnen is ontworpen door de Haagse tattoo-artist Trobbies.”
Luursema, die de laatste jaren het gezicht was van restaurants Garuda en Mosa, zit als vinologe naar eigen zeggen ‘nu helemaal op haar plek’. Ze houden een crowdfunding via het platform Crowdaboutnow. “We hebben minimaal 40.000 euro nodig. Van dat bedrag willen we onder meer een busje kopen en ons proeflokaal inrichten. Afhankelijk van het bedrag kunnen investeerders naast een rentepercentage rekenen op een kerstpakket of een uitnodiging voor een exclusieve proeverij.”
Bodegón, Stationsweg 36, open van donderdag t/m zondag.