Maví is nieuw op het Zuiderstrand: Goed eten in gezellige drukte

Met de start van het strandseizoen heeft het Zuiderstrand er een nieuwe strandtent bij: Maví. De sfeer moet relaxed en vrij zijn, het eten moet de gemiddelde strandhap ontstijgen.

Door

Deze plek moest het worden, en nergens anders. Martine en Bram Wooning hielden het stukje strand achter het staartje van de De Savornin Lohmanlaan al langer in de gaten. Vorig jaar konden ze eindelijk het voormalige Pier 32 overnemen. “Zo vaak komen dit soort prachtige plekjes natuurlijk niet beschikbaar,” zegt Martine (40) terwijl ze koffie op tafel zet. “Wij dachten: hoe leuk zou het zijn als wij hier onze strandtent kunnen openen?”

Sinds begin dit jaar is Strandhuis Maví een feit. Op de ochtend van de ‘soft opening’ miezert het en is de zaak nog leeg, maar achter de schermen is het een drukte van jewelste. Keukenpersoneel is bezig met de eerste mise-en-place, werklui sleutelen nog wat aan de houtoven en Martine en Bram lopen heen en weer om van alles en nog wat te regelen.

 

Het moet hier een fijne, georganiseerde chaos worden
Bram Wooning, eigenaar Maví

 

Het vrolijke stel verkocht jaren geleden hun restaurant aan de Dunne Bierkade om met hun twee jonge kinderen op wereldreis te gaan. Ze reisden door Azië en Noord-Amerika en trokken met de camper door Europa. “Niks moest, alles kon: een heerlijke tijd,” zegt Bram (39).

Eenmaal terug in Den Haag ging Martine aan de slag, onder meer als fotograaf en als contentstrateeg, Bram werd salesmanager bij een horecagroothandel. “Ik had een goedbetaalde baan, maar het paste gewoon niet,” zegt Martine. “Ik was niet blij op kantoor. In plaats van elke ochtend de drukte van de stad in te fietsen, gaan we nu hiernaartoe, naar het mooiste stukje van Nederland.” Bram voegt toe: “Hagenaren en Hagenezen die het drukke Scheveningen ontvluchten, komen steeds vaker naar dit gebied. Het is hier ook prachtig, het ligt midden in de natuur. Echt een plek met veel potentie.”

Broodje inktvis

Hoewel er de afgelopen jaren wel wat verbeterd is, blijft eten op het strand voor de fijnproever een uitdaging. Maví wil dan ook een ‘kwaliteitsslag’ maken. De chef-kok is Australisch, haar souschef Mexicaans, invloeden die op den duur zeker terugkomen op het menu. “We willen ons echt onderscheiden met goed eten,” legt Bram uit. “Dat je verrast bent door de goede kwaliteit als je komt.”

De gerechten zijn om te delen. “Dat past goed bij het strand,” denkt Martine. “Geen bord vet eten, maar samen lekker eten van allerlei kleine hapjes.” Op het voorlopige menu staan gerechten als een ‘hotdoctopus’ (een broodje inktvis), noedelsoep en veganistische coquilles, gemaakt van paddenstoelen. Maar ook meer gangbare strandgerechten zoals broodjes, friet en pizza’s uit de houtoven.

 

Als het regent in de stad, schijnt hier altijd de zon
Martine Wooning, eigenaar Maví

 

Net zo belangrijk is de sfeer, vindt Bram. “Het moet een fijne, georganiseerde chaos worden. Lekker op de trampoline, lekker gek doen, niet zien en gezien worden.” Martine vult aan: “Dat geldt net zo goed voor de zakelijke kant. Het gaat uiteindelijk om de mensen, iedereen moet met plezier naar zijn werk komen.”

Havermelk chai latte

Pal naast Maví zit een surfschooltje en op het strand voor de zaak wordt dagelijks geyogaad. Dat past allebei perfect bij henzelf en de sfeer die ze willen creëren, legt Martine uit. “De surfschool wordt gerund door een lieve vrouw met wie we samen gaan werken. En de dames die hier yoga doen, kunnen na afloop bij ons lekker een havermelk chai latte komen drinken,” knipoogt ze.

Het zonnetje breekt voorzichtig door en het stel gaat weer aan het werk, want er moet nog een hoop gebeuren. Ze hebben er zin, maar spannend is het zeker. “Doodeng zelfs!”, lacht Martine. “We liggen vaak wakker ‘s nachts. De zon moet schijnen, daar heb je geen invloed op. Maar je kunt ook komen met slecht weer. Als het regent in de stad, schijnt hier altijd de zon. Echt waar!”

Strandhuis Maví, Strand Zuid 10 (Strandslag 6/7), dagelijks geopend van 09.00 tot 22.00 à 23.00 uur. Meer informatie: www.strandhuis-mavi.nl

Standaardportret
Bekijk meer van