Indonesisch restaurant Garoeda te koop

Indonesisch restaurant Garoeda staat te koop. Eigenaar Peter ’t Mannetje wil ‘na 38 tropenjaren’ een punt zetten achter de exploitatie van de zaak aan de Kneuterdijk.

Door

Peter ’t Mannetje (71) biedt ‘het instituut’ Garoeda op de hoek van de Kneuterdijk en de Heulstraat aan voor ruim 470.000 euro. Dat is inclusief het personeel, de inventaris en de goodwill. Niet inbegrepen is de huur van het monumentale pand. Tegenover Omroep West zei ’t Mannetje dat geïnteresseerden zich hebben gemeld, maar dat het niet tot een deal is gekomen.

Garoeda is misschien wel het bekendste Indonesische restaurant in Den Haag. Het etablissement opende zijn deuren in 1949, twaalf dagen voor de Indonesische onafhankelijkheid. Eigenaar was een Indiëganger die vanwege de naoorlogse strijd uit de Nederlandse kolonie was teruggekeerd. Na een aantal keer te zijn verkocht kwam het inmiddels monumentale restaurant in handen van ’t Mannetje.

Hygiëne

In de voorbije decennia heeft Garoeda een goede naam opgebouwd, die ze ook op het Binnenhof kennen. Tijdens de kabinetsformatie vorig jaar dineerden de onderhandelaars van D66 en ChristenUnie in het restaurant, onder de nodige belangstelling van de pers. Die klom twee weken later opnieuw in de pen, toen Garoeda op last van de inspectie per direct dicht moest. De hygiëne in de keuken was ondermaats. Het restaurant stond toen al een tijdje onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Een week na de sluiting ontving het restaurant weer gasten als vanouds. Garoeda is de naam van de gouden adelaar uit de Indonesische mythologie: half dier, half mens.

Onzeker is of het restaurant na de gewenste overname zijn Indonesische signatuur behoudt. Garoeda is niet het enige Indonesische restaurant waarvan de toekomst op dit moment ongewis is. Vorige week werd bekend dat The Raffles in de Javastraat in financiële problemen verkeert. Eigenaar Frank Deuning wijt de malaise onder meer aan de teruglopende belangstelling voor de Indonesische keuken.

Standaardportret
Bekijk meer van