De snoepwinkel van Horas Simanullang

Laatst kreeg hij bezoek van een buitenlandse dame. ‘Wat ziet het hier mooi uit zeg,’ zei ze terwijl ze een blik wierp in de antieke kasten met aardewerken borden, glaswerk en kookboeken. “En dan die klassieke muziek, heel anders dan de winkels die ik in Rotterdam en Amsterdam heb gezien.’

Door

Laatst kreeg hij bezoek van een buitenlandse dame. ‘Wat ziet het hier mooi uit zeg,’ zei ze terwijl ze een blik wierp in de antieke kasten met aardewerken borden, glaswerk en kookboeken. “En dan die klassieke muziek, heel anders dan de winkels die ik in Rotterdam en Amsterdam heb gezien.’

Daarna vertelde ze over haar komst: ze reisde de hele wereld over voor het bekende Japanse modelabel Comme des Garçons, het merk dat Horas Simanullang in zijn pas geopende Magasin Horaz in de Molenstraat heeft hangen. “Ze wilde zeker weten of deze plek wel geschikt was voor hun kledinglijn,” vertelt de Hagenaar met Indonesisch bloed. “Nou, missie geslaagd hoor. Ze was blij verrast.”

Horaz is geen conceptstore

Magasin Horaz is volgens Simanullang (‘Leeftijd? Zeg ik niet!’) geen conceptstore, maar een miniwarenhuis vol spullen die hij zelf mooi vindt. “Dat verkoopt makkelijker.” En dat zijn vriendenkring nogal reislustig is, helpt ook mee. Hij pakt een fles olie van de grond die op een uit de kluit gewassen parfumfles lijkt. “Deze olie maakt een Amsterdams vriendinnetje van me die een wijngoed in de Provence heeft.

Ze produceert jaarlijks maar driehonderd flessen. Ik ben de eerste die het in Nederland verkoopt. Een maand geleden, toen ik net open was, had ik er twaalf staan, nu is de helft al verkocht.” De groen gekleurde schalen komen uit Marokko (‘ook van een vriendin’).

 

Ja, ik kan ook koken, ik heb een tijdlang mijn eigen cateringbedrijf gehad.
Horas Simanullang

 

Het andere aardewerk is van Laura de Moor (de zus van de bekende Haagse acteur Guido de Moor) en natuurlijk heeft hij de kookboeken van Yvette van Boven in huis. Die kent Simanullang nog van toen hij bedrijfsleider van café-restaurant Schlemmer was. “Ik heb haar aangenomen toen ze negentien was, daarna is ze ook hiernaast voor me komen werken.”

Hij wijst naar het Bij HeM-café, dat nog steeds door zijn oude compagnon Maarten Jansen wordt gerund. In bijna elk boek van Van Boven staat wel een recept van Simanullang. “Ja, ik kan ook koken, ik heb een tijdlang mijn eigen cateringbedrijf gehad.” Maar nu heeft hij, zoals hij dat zelf noemt, een snoepwinkel.

‘Court secret’

De kleine, achterliggende kamers van het pand dat ooit eigendom was van vioolbouwer Josef Vedral en zijn familie, maken nieuwsgierig. Simanullang heeft ze wederom sfeervol ingericht. De ene kamer, met de naam ‘En Petit Comité’, is bestemd als galerieruimte, de andere, De Rode Kamer (‘de vloer is rood, vandaar’), als koffieruimte, waar ook het kleurrijke behang van het Haagse ontwerpbureau NLXL hangt.

“Maar het is niet zo dat ik een nieuwe horecazaak heb geopend, hoor,” verduidelijkt de eigenaar. “Ik kan me zo voorstellen dat als je een mooi kunstwerk hebt zien hangen, daar nog even over na wilt denken met een lekker stuk taart. Of dat je bij warm weer in mijn ‘court secret’ wilt zitten, mijn geheime binnenplaats.”

Op dit moment is er in de galeriekamer werk te zien van de zusjes Vooijs. “Riet is fotograaf en ontwikkelt haar afdrukken nog zelf in de doka, en Nies schildert. Ik heb al vier items verkocht, en niet eens aan bekenden,” lacht Simanullang hardop.

De dames Vooijs zijn – hoe kan het ook anders – vriendinnen van hem. Maar, verzekert hij, ook andere kunstenaars mogen zich melden. Elke twee maanden is er weer plek voor iets nieuws. Dat zijn warenhuis geen Horas maar Horaz heet, is van praktische aard. “De website magasinhoras.nl was al vergeven en ik wilde per se mijn naam gebruiken. Dus vandaar.”

Magasin Horaz, Molenstraat 19. Meer informatie: www.horaz.nl

Bekijk meer van