Driehoek bespreekt politiegeweld op Malieveld

De burgemeester, de hoofdofficier van justitie en de politiechef buigen zich over het geweld dat zondag op het Malieveld is gebruikt tegen demonstranten.

Door

De ‘driehoek’ bespreekt politiegeweld altijd, maar nu is daar extra aanleiding toe door vele aanwijzingen dat het politieoptreden te fors is geweest. Amnesty International heeft geprotesteerd en ook verschillende partijen in de gemeenteraad hebben om opheldering gevraagd.

Burgemeester Jan van Zanen laat via zijn woordvoerder weten dat de politie-inzet er onder meer op was gericht om ervoor te zorgen dat ook klimaatdemonstranten ‘veilig hun grondrecht konden uitoefenen’. Behalve een spontane demonstratie van ‘koffiedrinkers’ op het Malieveld, was er namelijk ook een wel aangekondigde demonstratie van klimaatactivisten. Bij de ‘koffiedrinkers’ gingen het mis. De woordvoerder: “Na herhaaldelijk waarschuwen en meermaals vorderen door de politie, weigerde een groep demonstranten weg te gaan. Deze zijn uiteindelijk van het Malieveld verwijderd. Een aantal demonstranten heeft zich gewelddadig naar politieagenten gedragen. Er is nooit een reden om geweld tegen hulpverleners te gebruiken.”

Geweld wordt getoetst

Van Zanen constateert dat ook de politie geweld heeft gebruikt. “Alle grote demonstraties worden in de driehoek altijd voor- en nabesproken. Politiegeweld is aan strenge voorwaarden gebonden en wordt altijd getoetst door de politie en eventueel door de Ombudsman, het Openbaar Ministerie en de rechter,” aldus zijn woordvoerder.

Standaardportret
Bekijk meer van