BLIK: huiskamer voor de verloren millennial

Op de Herengracht zit sinds kort de pop-up BLIK, een culturele huiskamer, gedeelde werkplek en gemeenschapsruimte in een.

Door

“Zullen we een soul-jazzcafé starten?” Toen Mick ter Reehorst vanaf het terras van Café Bartine aan de Herengracht het pand ernaast leeg zag staan, belde hij onmiddellijk Jesse Evers op. De vrienden hadden al langer de droom iets te openen in Den Haag, een culturele plek ‘die de stad nog miste’. Dat jazzcafé kwam er niet, maar het belletje bleek het startschot voor overleg met Jannine de Zwaan, Tomas ter Reehorst en Laura Vrieswijk. Zes weken later draait BLIK op volle toeren.

BLIK is een ‘culturele huiskamer’, waar ruimte is voor ‘allerlei kleine, creatieve uitspattingen’, vertelt Ter Reehorst bij een glas vlierbloesemlimonade. In de eerste weken zijn er een markt met vintagekleding georganiseerd, een minibeurs voor vinylplaten en een middag met spoken word en poëzie. “Wij faciliteren de plek,” legt Evers uit. “Heb je een idee voor een evenement dat hier kleur en vorm kan krijgen? Laat het ons weten.”

 

BLIK moet een derde plek worden, waar je een gemeenschap vormt
Jesse Evers

 

Het interieur bestaat uit een knus allegaartje van meubels, objecten en grote planten. Een tiental houten stoelen staat aan een grote houten tafel die steunt op een Perzisch tapijt. Lampjes prijken in ondersteboven gehangen koperinstrumenten. En natuurlijk staan hier en daar blikken, verwijzend naar de naam. “Heel simpel: we serveren alles uit blik,” vertelt Evers. “De diepere betekenis staat voor een blik op jezelf, een blik op de wereld en het verruimen van je blik.”

Gemeenschap

Zowel gasten die een uurtje komen werken als creatievelingen die de ruimte willen gebruiken voor een evenement, betalen bij BLIK daarvoor wat ze willen. “We organiseren zelf events en willen daarnaast voor iedereen toegankelijk zijn,” zegt Evers. “Wij geven de sleutel, zij doneren wat zij schappelijk vinden. We willen de kosten dekken, meer niet.” Hij lacht. “Misschien had ik dat niet moeten zeggen. Maar tot nu toe werkt het eigenlijk heel goed.”

 

Een blik op jezelf, een blik op de wereld en het verruimen van je blik
Jesse Evers

 

Die filosofie moet bijdragen aan de wens om met BLIK een bredere maatschappelijke rol te vervullen, legt Evers uit. “We willen dat BLIK een ‘third place’ wordt. Je hebt thuis als eerste plek, daarna vaak je werk, maar een derde plek, waar een gemeenschap gevormd wordt – zoals een buurthuis – ontbreekt voor veel verloren millennials zoals wij.” Door in een laagdrempelige sfeer verschillende kunstvormen te ervaren, kan een gemeenschap ontstaan, is de gedachte. Maar net zo goed door elkaar te ontmoeten, samen te zijn, vult Ter Reehorst aan. “Wanneer mensen hier werken, breng ik ze een koekje, een kopje koffie, kletsen we wat.”

Toer door het brein

Ter Reehorst werkt als journalist, Evers als muzikant, de anderen zijn fotograaf, dj en spoken word-artiest. In BLIK zullen ze allemaal vanuit hun eigen expertises en liefhebberijen evenementen organiseren. Ter Reehorst denkt aan schrijfmiddagen, of ‘silent book clubs’, waarin bezoekers in stilte hetzelfde boek lezen.

Evers is van plan Haagse songwriters te interviewen over hun creatieve proces. “Lekker in hun oeuvre afdalen: waarom schreef je dit, en hoe? De een krijgt inspiratie op de fiets, de ander schrijft iedere dag een paar zinnetjes. Ik wil een toer door dat brein van die muzikant maken, ook om mensen die ook schrijven of dat willen te inspireren, te laten zien dat iedere route, ieder proces, oké is.” Hij haalt even adem, glimlacht. “Wat kunnen wij lullen, hè?”

Plannen genoeg dus, hoewel de huurovereenkomst met de eigenaresse van de achterin gelegen dansschool eind deze maand afloopt. Of BLIK in de huidige vorm doorgaat, weten de vrienden nog niet. “Het gaat goed en het is heel leuk,” vindt Evers. “Ik heb er alle vertrouwen in dat BLIK blijft bestaan, of hier, of misschien op een andere plek.” Ter Reehorst: “Mocht het in het ergste geval toch niet lukken, dan hebben we in ieder geval met elkaar een waanzinnige zomer gehad.”

BLIK, Herengracht 13, open: woensdag tot en met vrijdag, 09.00 tot 18.00 uur, op vrijdag- en zondagmiddag (geen vaste tijden) zijn er borrels en evenementen.

Standaardportret
Bekijk meer van