Willem Koops, NSC: ‘De balans tussen macht en tegenmacht is zoek’

Stapt u straks met groengele bril het stemhokje in? Den Haag grossiert in Tweede Kamerkandidaten. DHC stelt tot de verkiezingen op 22 november bekende en minder bekende Haagse kandidaten aan u voor. In deel 2: Willem Koops (50), nummer 25 van Nieuw Sociaal Contract (NSC).

Door

Al bijgekomen van uw eerste debat?

“Ik ben opgelucht, dat wel. Maandag deed ik mee aan het Grote Mobiliteitsdebat in Nieuwspoort. Als advocaat ben ik wel gewend het woord te voeren, maar dit was toch anders. Ik heb onder meer uiteengezet waarom wij tegen een spitsheffing zijn. Zoiets is te ingrijpend. Veel mensen kunnen nu eenmaal hun werktijden niet zelf kiezen en de treinen zitten vol.”

Waarom wilt u van de advocatuur overstappen naar de politiek?

“Ik kom in mijn werk als advocaat veel mensen tegen die in de problemen zijn geraakt als gevolg van de toeslagenaffaire. Ik zie een toenemende armoede. En kom je dan in een strafrechtelijke procedure terecht, dan raak je vaak alles kwijt. Pieter Omtzigt heeft dat blootgelegd en heeft een visie op hoe het anders moet. En die visie overlapt precies met mijn eigen ideeën. Dus toen zijn oproep kwam om je te melden voor zijn partij, heb ik een brief gestuurd. Wel na goed te hebben overlegd met mijn vrouw Lonneke. Zij zei: ‘Doen!’”

 

Je moet macht én tegenmacht hebben, maar de balans is nu zoek

 

Wat is het dan precies dat u aanspreekt in het ‘nieuwe sociale contract’ van Omtzigt?

“Hij constateert dat de Tweede Kamer in feite machteloos is geworden ten opzichte van de regering de afgelopen vijftien jaar. Je moet macht én tegenmacht hebben, maar de balans is nu zoek. Dat is een van de hoofdpunten van NSC: goed bestuur. Het andere is bestaanszekerheid. Vanuit mijn ervaring als advocaat weet ik daar alles van. Wat mij daarnaast bijzonder aansprak, is dat we met alle 44 kandidaten van de lijst meegepraat hebben over het verkiezingsprogramma.”

U bent geboren in Loppersum, in het hart van het Groningse aardbevingsgebied. Hoe raakt de schadekwestie u?

“Gelukkig is mijn ouderlijk huis niet beschadigd. Dit is niet mijn dossier, maar wat daar is gebeurd, is ongelofelijk. Over een falende Tweede Kamer gesproken. Hoe de NAM daar heeft kunnen opereren en de duurste Zuidas-advocaten heeft ingezet om maar onder haar verplichtingen uit te komen, dat is precies waar NSC tegen opkomt.”

Denkt u als Hagenaar in de Kamer iets voor de stad te kunnen doen?

“Er moet iets gebeuren met de geestelijke gezondheidszorg (ggz, red.). Door jarenlange bezuinigingen belanden met name in grote steden als Den Haag steeds meer mensen op straat, raken daar in moeilijkheden en komen dan in de strafrechtketen terecht. Dat leidt tot overbelasting van de politie en de rechterlijke macht. Er komen mensen voor de rechter die eigenlijk behandeld moeten worden. Daarom willen wij dat de wachtlijsten in de ggz worden aangepakt.”

Standaardportret
Bekijk meer van