Jean Rummenie, BBB: ‘We moeten zuinig zijn op ons bedrijfsleven’
Het beloven de spannendste Tweede Kamerverkiezingen in jaren te worden. DHC stelt in aanloop naar 22 november bekende en minder bekende Haagse kandidaten aan u voor. In deel 1: Jean Rummenie (70), nummer 8 van de BoerBurgerBeweging (BBB).
U bent met pensioen. Waarom nu de politiek in?
“Na een studie tuinbouw in Wageningen heb ik mijn hele carrière gewerkt bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Als landbouwattaché heb ik over de hele wereld gezeten: Oost-Europa, Amerika, Zuid-Korea, Zuidoost-Azië, Latijns-Amerika. Mijn laatste klus was het openen van de Mexicaanse markt voor Nederlandse peren en varkensvlees. Overal waar ik kwam, wilde men samenwerken met Nederlandse landbouwers.”
Op het Malieveld sprak ik varkensboeren wier kinderen zich schaamden voor hun vaders beroep. Dat raakte me
“Toen ik terugkwam in Nederland, braken de boerenprotesten uit. Op het Malieveld sprak ik varkensboeren wier kinderen zich schaamden voor hun vaders beroep. Dat raakte me. Ik mailde Caroline van der Plas om haar te complimenteren met wat ze allemaal heeft bewerkstelligd. Daarop werd ik uitgenodigd voor een gesprek. De rest is geschiedenis. Niet mijn pensioen, maar het opgeven van mijn privacy vond ik het moeilijkst.”
Wat wilt u meebrengen naar de Tweede Kamer?
“Een internationaal perspectief. Toen ik eind jaren tachtig vertrok, was Nederland een internationaal georiënteerd handelsland, bij mijn terugkeer trof ik een navelstarend, in zichzelf gekeerd land. Dat zie je ook in de stikstofcrisis. Ons criterium is vierduizend keer zo streng als dat van Duitsland, volkomen uit balans. In de hele wereld wordt onze landbouw geprezen als het efficiëntste en duurzaamste systeem.”
Het is makkelijk om tegen bedrijven te keer te gaan, maar heel veel families eten ervan
“We zijn een land van koopman en dominee, maar de laatste tijd is het wel heel veel dominee. Er heerst aversie tegen het bedrijfsleven. We moeten als land zuinig zijn op ons verdienvermogen. Het is makkelijk om tegen bedrijven te keer te gaan, maar heel veel families eten ervan. In het klimaatdebat gaat het er soms hysterisch aan toe. De energietransitie kost minstens twintig jaar. Kijk eens over de grens: in China openen ze nog kolencentrales. We zijn al een eind op weg, geef het tijd.”
U noemt de BBB economisch conservatief, maar sociaal links.
“We zetten sterk in op armoedebestrijding. Ook willen we minder marktwerking bij voorzieningen. Er moeten gewoon genoeg buslijnen zijn, ook als ze niet winstgevend zijn. Hetzelfde in de zorg. Het is onwenselijk dat huisartsenpraktijken worden overgenomen door commerciële ketens.”
Na de verkiezingszege van maart valt de BBB terug in de peilingen. Is het momentum weg?
“Dat denk ik niet. Inmiddels is duidelijk geworden dat Pieter Omtzigt pleit voor krimp van de intensieve veehouderij. Ik verwacht daarom dat wij nog steeds de stemmen van het platteland krijgen. Daarnaast kunnen veel burgers zich herkennen in onze standpunten over zorg, wonen, bestaanszekerheid en veiligheid. Dat zijn zaken die iedereen aangaan, ook inwoners van Den Haag.”