Vijf minderjarige jongens veroordeeld voor geweldsreeks in Escamp

De rechtbank heeft donderdag vijf minderjarige jongens veroordeeld voor hun rol in een reeks geweldsincidenten in Escamp. Een steekpartij in een avondwinkel werd een 15-jarige jongen toen bijna fataal.

Door

De vijf verdachten – jongens van 13, 15 en 17 jaar ten tijde van het geweld – kregen allemaal jeugddetentie en taakstraffen opgelegd. De celstraffen variëren van 72 tot 180 dagen, waarvan een deel voorwaardelijk.

Eind 2022 werd Escamp opgeschrikt door jongerengeweld. Dieptepunt was een steekpartij in een supermarktje aan de Beresteinlaan. Drie jongens belaagden toen een 15-jarige jongen met messen en een kettingslot. Het slachtoffer werd zeven keer gestoken, waaronder in een long, en kreeg trappen en klappen met het slot tegen zijn hoofd. Hij overleefde de aanval ternauwernood, ‘dankzij het kordate ingrijpen van de supermarktmedewerker’, aldus de rechtbank.

Wraak

Aan de steekpartij – die volgens het Openbaar Ministerie veertien seconde duurde – waren andere geweldsincidenten voorafgegaan. Dagen eerder waren twee groepen jongeren na een schoolfeest met elkaar op de vuist gegaan in een tram. Een jongen werd toen in zijn arm gestoken. Een vriend van dit slachtoffer lokte vervolgens een 13-jarige jongen naar een schoolplein. De jongen werd daar ernstig mishandeld. ’s Avonds nam hij met twee vrienden wraak in de supermarkt.

De zaak maakte maatschappelijk en politiek veel los. Burgemeester Jan van Zanen kondigde een noodbevel af in de buurt rond de supermarkt. De winkel zelf moest maanden dicht blijven. In de gemeenteraad laaide een debat op over de aanpak van jeugdbendes en messenbezit.

 

De moeder was mee naar de supermarkt en pakte het mes van haar 13-jarige zoon af na de steekpartij

 

De rechtbank heeft drie jongens, waaronder de 13-jarige, een jeugddetentie van 180 dagen (waarvan 110 dagen voorwaardelijk) opgelegd voor de steekpartij in de avondwinkel. Een 15-jarige mededader is ook veroordeeld voor de steekpartij in de tram. Boven op zijn straf moet hij het slachtoffer, dat het gevoel in drie vingers kwijt is, een schadevergoeding van 10.000 euro betalen.

Twee andere 15-jarige jongens zijn schuldig bevonden aan de mishandeling op het schoolplein. Ook krijgen ze straf voor bedreiging, vernieling en brandstichting. Een van de jongens had drie jaar eerder Geert Wilders bedreigd via sociale media.

Nog meer verdachten

Met de veroordelingen is de zaak nog niet gesloten. Volgende maand staan nog eens negen jongeren terecht. Onder wie het slachtoffer in de supermarkt vanwege betrokkenheid bij de vechtpartij op het schoolplein. Ook de moeder van de 13-jarige jongen moet zich voor de rechter verantwoorden voor openlijke geweldpleging. Volgens het OM was zij met haar zoon mee naar de supermarkt en pakte zij het mes van hem af na de steekpartij.

Standaardportret
Bekijk meer van