Zo maak je je huis onaantrekkelijk voor inbrekers

Inbrekers kiezen hun doelen doorgaans zorgvuldig uit. Een belangrijke voorwaarde is dat ze ergens gemakkelijk binnen willen kunnen komen. Een inbreker doet er doorgaans minder dan een minuut over om een slot open te krijgen of op een andere manier een huis binnen te dringen. Een gemiddelde inbraak duurt doorgaans slechts een paar minuten. De inbreker wil immers de kans betrapt te worden zo klein mogelijk houden. Met deze tips zorg je ervoor dat inbrekers liever elders hun slag slaan.

Door

Goede sloten op de deuren

Kijk eens kritisch naar de sloten op je buitendeuren en naar het slot op je schuur of garage en tuinpoort. Als die sloten verouderd of roestig zijn dan wordt het misschien eens tijd om een slotenmaker te bellen om de sloten te laten vervangen door nieuwe met kerntrekbeveiliging. Deze sloten zijn aanzienlijk lastiger te forceren. Een inbreker herkent ze en zal jouw huis graag overslaan als er ook andere opties zijn.

Beveiliging installeren

Steeds meer particulieren besluiten om een beveiligingsbedrijf in te schakelen voor het installeren van camerabewaking of een alarm. Als je kiest voor camerabewaking moet je er wel op letten dat de camera geen beelden maakt van de openbare weg die mogelijk onrechtmatig zijn. Veel camera’s nemen alleen op als er beweging in de buurt van het huis wordt gedetecteerd. Dit is uiteraard toegestaan. Bij een inbraak of poging daartoe zal de politie deze beelden graag ontvangen om de inbrekers hopelijk te kunnen opsporen.

Maak het inbrekers niet gemakkelijk

Draai altijd de deur op slot als je weggaat of gaat slapen. Ook als je binnen vijf minuten weer terug bent. Een inbreker kan als het moet in een paar minuten zijn slag slaan. Een deur die niet op slot is gedraaid is met een bankpasje vaak binnen een paar seconden te openen. Laat geen ramen open staan die gemakkelijk bereikbaar zijn. Als je niet thuis bent, bijvoorbeeld vanwege vakantie, laat dit dan niet overduidelijk blijken uit signalen zoals post op de mat en lamellen die de hele dag dicht zijn.

Beveiliging van bedrijfspanden

Bedrijfspanden zijn een gewild object voor dieven omdat ze vaak op wat afgelegen locaties zijn gevestigd. Er is vaak wel camerabewaking en surveillance door de politie op bedrijventerreinen, maar dan nog is het vaak eenvoudig om bij een verlaten kantoor of loods in te breken. Daarom investeren bedrijven doorgaans in een goed alarmsysteem van een leverancier met BORG certificaat. Er zijn alarmsystemen met een sirene, maar ook met een stil alarm dat direct contact opneemt met een meldkamer zodat een beveiliger ter plaatse kan gaan om te controleren of er inderdaad onraad is. Soms eist een verzekeraar een deugdelijk alarmsysteem alvorens een bedrijf een brand- en inbraakverzekering kan afsluiten. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de producten die worden verkocht of op voorraad gehouden, gewild zijn bij inbrekers. Denk aan computers, smartphones of audioapparatuur.

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van