Waarvoor wordt kunstgras het meest gebruikt?

Als je ergens een grasveld ziet dan vraag je je misschien af of het echt gras of kunstgras is.

Door

Kunstgras wordt op veel plaatsen toegepast, zowel door particulieren als door sportverenigingen en andere bedrijven die met grasvelden werken zoals bijvoorbeeld speeltuinen of campings. Kunstgras vandaag de dag van dusdanig goede kwaliteit dat het, zeker als je er niet met je neus bovenop staat, niet van echt te onderscheiden is.

Kunstgras op professionele sportvelden

Kunstgras wordt zeer regelmatig toegepast voor sportvelden. Dat is een logische keuze. Een ‘echt’ grasveld kost immers enorm veel tijd en dus geld. Veel verenigingen zijn niet rijk of kampen met een tekort aan vrijwilligers dom het grasveld goed bij te houden. Dan kan kunstgras een uitkomst zijn. Ook in het betaald voetbal stapten sommige clubs over op kunstgras, maar de KNVB heeft deze keuzemogelijkheid geschrapt. Alle clubs moeten verplicht weer op echt gras spelen. Er is ook nog een tijdje discussie geweest of kunstgras wel veilig was, met name voor kinderen. Maar uitgebreid onderzoek heeft geen risico’s aan het licht gebracht. Dit betekent dat de jeugd en lagere teams nog wel op kunstgras mogen spelen.

Kunstgras in tuinen

Naast kunstgras op sportvelden wordt het ook vaak toegepast in tuinen. Als je kiest voor kunstgras in de tuin dan ben je voorgoed verlost van gras maaien. En je hoeft je ook niet meer druk te maken over het sproeien van het gazon want kunstgras heeft uiteraard geen water nodig. Het laat wel goed water door, dus je hoeft niet bang te zijn voor een waterballet na een flinke stortbui of een paar dagen aaneengesloten regen. Het grasveld is het hele jaar door prachtig groen en ligt er dus altijd keurig bij. Je kunt zelf kiezen wat voor soort kunstgras je koopt. Lange sprieten, korte sprieten, lichtgroen of wat donkerder groen. Er zijn ook speciale soorten kunstgras die ideaal zijn als speelveldje voor de kinderen. Dus ook als je een mooi plekje wilt maken voor de schommel of de trampoline kan kunstgras zeker van pas komen.

Hoe plaats je kunstgras?

Het plaatsen van kunstgras is kinderlijk eenvoudig. Je koopt het in rollen van een aantal meter. Goed uitmeten hoeveel je nodig hebt als je online bestelt is dus wel een must. Je kunt de rollen indien nodig op maat knippen en vervolgens leg je ze neer op de plek waar het gazon moet komen. Je kunt de randen vastzetten met speciale haken die je in de grond kunt steken. Op die manier blijft de grasmat netjes op zijn plek liggen en gaan de hoeken niet omkrullen. Niemand zal zien dat het om kunstgras gaat. Je hoeft er vervolgens niets meer aan te doen. De levensduur is afhankelijk van de kwaliteit, maar een kunstgrasveld kan jaren meegaan voordat je het moet vernieuwen. Het leuke is dat het ook te koop is in andere kleuren. Dus als je altijd al een paars, rood of blauw grasveld wilde hebben dan is dat gewoon mogelijk.

Standaardportret
Bekijk meer van