Vooruitgang of niet: deze elementen heb je nog altijd graag in huis

Het Huis van de Toekomst van weleer is bijkans voorbijgestreefd door de technologische ontwikkelingen: steeds meer huiselijke aspecten zijn gedigitaliseerd. Toch houden mensen massaal vast aan authentieke elementen die vertrouwd aanvoelen en niet snel vervangen zullen worden. Sommige dingen moeten ze nou eenmaal niet veranderen. Een paar voorbeelden van onverwoestbare eyecatchers in elk huis.

Door

Bij de tijd: gek op klokken

In de vorige eeuw kwam de tijd op videorecorders en magnetrons te staan, later volgden de dvd-speler en de vele schermen waar we nu de hele dag op kijken, een behoorlijke vooruitgang. Men is hierdoor bij de tijd, maar toch nog steeds gek op smaakvol vormgegeven klokken aan de wand. Bij voorkeur zijn dit modellen met wijzerplaten, waarop menigeen elke dag wel even kijkt. Of de kinderen uit school gehaald moeten worden, of het intussen geen etenstijd is of dat wellicht de tv aan moet voor die ene voetbalwedstrijd. De klok doet trouw zijn werk en vormt een welkom decoratiestuk. De populaire by boo klokken, blikvangers in optima forma, zijn daar een mooi voorbeeld van. Bij de tijd dus, zowel letterlijk als in modieuze zin.

Boeken- en platenkasten als trekpleisters vol gespreksstof

Muziek streamen is weliswaar al jaren in trek, maar een opvallende ontwikkeling is dat juist jongeren nieuwsgieriger worden naar de oorsprong. Ze zoeken tegenwoordig zelfs naar de volgens velen al afgeschreven cd en grasduinen in de elpeeverzameling van hun ouders naar klassiekers. De verkoop van vinyl is gestegen en ook cd’s worden nog steeds gemaakt: kennelijk is de doelgroep nog omvangrijk genoeg. Dat is te zien in veel woningen, waar de platenkast een trekpleister vol gespreksstof vormt. Net als de boekenkast. Boeken- en platenkasten vertellen meer over de bewoner van het huis. Veel liefhebbers laten ze op maat maken, zodat ze een complete wand vullen. Of kijken op woonwebsites als Loft24 voor inspiratie.

Open haard (de echte)

Een slimme stofzuiger, verlichting die op je stem reageert, zonneschermen die je met je smartphone opent en sluit, je moet er niet aan denken dat de wifi het niet doet. Of dat ze je robotgrasmaaier hacken. Maar vooruitgang kan sommige dingen niet vervangen. Op de bank zitten en genieten bijvoorbeeld, of heerlijk natafelen. De warmte van een goeie, ouwe, echte open haard is daarbij vaak het middelpunt van de gezelligheid. Er is ooit een grappige poging gedaan die sfeer te simuleren met een VHS-band van een brandend haardvuur. Dat is misschien wel de beste metafoor om aan te geven dat de gemak industrie altijd met een korrel zout genomen dient te worden.

Standaardportret
Bekijk meer van