VCA helpt bedrijfsongevallen voorkomen en marktpositie te versterken

Heb jij in je omgeving wel eens een bedrijfsongeval meegemaakt, bij een collega of een kennis? Ken je iemand die vingers is kwijtgeraakt of arbeidsongeschikt is geraakt, of erger nog, is omgekomen? Dan schrik je er vast van om te horen dat er in Nederland nog altijd zo’n 200 duizend bedrijfsongevallen per jaar plaatsvinden.

Door

Veel slachtoffers komen met schrik vrij, maar 4.300 mensen lopen letsel op en maar liefst zestig mensen per jaar overlijden als gevolg van een arbeidsongeval. Dat zijn geen cijfers om gelukkig van te worden. Om deze cijfers terug te dringen, is VCA-certificering in het leven geroepen. Anno 2020 is dit certificaat bijna onmisbaar geworden voor bedrijven en werknemers in risicovolle branches als de bouwsector, de petrochemische industrie en de elektrotechnische sector. Daarom is het goed om te weten dat als locatie voor het halen van het VCA Den Haag zeker ook een optie is.

Wat betekent VCA?

De letters VCA staan voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. De VCA is in 1994 tot stand gekomen, toen aannemers en vertegenwoordigers uit de petrochemische industrie samen gingen werken om een onafhankelijk toetsingssysteem te ontwerpen waarmee ze het veiligheidsbeleid van bedrijven in hun sector konden controleren. Dat was het bescheiden begin van wat zich in een kwart eeuw heeft ontwikkeld tot de bekendste en meest gevraagde certificering op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu in werksituaties in risicovolle sectoren. Het is een instrument geworden waarmee bedrijven en medewerkers hun basiskennis van veiligheids- en milieuaspecten kunnen aantonen.

Veiligheid en marktpositie bedrijven en medewerkers

Het voornaamste doel van een VCA-training en het bijbehorende diploma is het creëren van een basis voor het verminderen van bedrijfsongevallen. Dit is een belangrijke stap in de richting van het garanderen van de veiligheid en gezondheid van medewerkers in de risicovolle branches. Ook wordt hiermee de kans op bedrijfsaansprakelijkheid voor ongelukken op de werkvloer of onder werktijd verkleind. Daarnaast heeft het in het bezit zijn van het VCA-certificaat nog een ander belangrijk voordeel. Het is voor zowel bedrijven als individuele werknemers een verbetering van hun marktpositie. Het is namelijk zo dat steeds meer opdrachtgevers die klussen te vergeven hebben, dit alleen willen doen aan bedrijven die in het bezit zijn van het VCA-certificaat. Bedrijven in risicovolle sectoren die op zoek naar nieuwe medewerkers, stellen het bezit van het VCA-diploma steeds vaker als eis in hun vacatures. Het VCA-certificaat kan dus een voorsprong op anderen opleveren.

Verschillende versies van de VCA cursus

Er is niet één VCA-cursus die voor alle doelgroepen van toepassing is. Daarom is het belangrijk van tevoren het onderscheid te maken. Voor werknemers die actief zijn op de werkvloer in risicovolle sectoren is er de B-VCA, oftewel de VCA Basis cursus. Voor zelfstandige ondernemers zonder personeel én leidinggevenden in deze sectoren is de VCA-VOL cursus in het leven geroepen. VOL staat hierbij voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. In de uitzendbranche geldt voor intercedenten die arbeidskrachten detacheren naar werkplekken met een verhoogd risico op bedrijfsongevallen de VIL-VCU: Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden. Voor mensen in de groenvoorziening is er tenslotte ook nog de VCA Groen. Deze is van toepassing op hoveniers, gemeentewerkers in de plantsoenendienst, stratenmakers en medewerkers uit de sociale werkvoorziening. Deze cursus komt overeen met de B-VCA cursus, maar er wordt extra aandacht besteed aan zaken als het veilig werken met handsnoei- en handtuingereedschappen en het correcte gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

Keuze uit drie cursusvormen

Je kunt je VCA halen met behulp van verschillende cursusvormen. De populairste daarvan is een klassikale cursus, die doorgaans in één dag afgehandeld kan worden, met het verplichte officiële examen daarbij inbegrepen. Het afleggen van een proefexamen voor het echte examen is mogelijk. Ook is het mogelijk om in plaats van een klassikale cursus een online cursus te volgen, een zogenaamde e-learning, waarbij ook een examen is inbegrepen. Een laatste optie is om zelfstudie te doen. Daarvoor moet cursusmateriaal besteld worden. Het examen moet dan afgenomen worden door een erkend examenbureau. Ook hierbij is het eerst maken van een proefexamen mogelijk. Wordt het examen naar behoren afgelegd, dan krijgt men het VCA-certificaat verstrekt. Het VCA-certificaat is tien jaar geldig.

Standaardportret
Bekijk meer van