Tips om aan jouw mentale gezondheid te werken

Dagelijks worden we bestookt met tips en adviezen om de fysieke gezondheid te verbeteren. We weten allemaal hoe belangrijk het is om gezond te eten, voldoende te bewegen en regelmatig een frisse neus te halen. Maar hoe zit dat eigenlijk met de mentale gezondheid?

Door

Het is een feit dat mensen door de jaren heen steeds meer psychische klachten ontwikkelen. Stiekem rust hier in sommige delen van de bevolking nog altijd een taboe op. Daardoor wordt er te weinig over gesproken. Het is echter helemaal niet gek als je soms worstelt met je mentale gezondheid. En nee, dit hoeft echt niet altijd te betekenen dat je een deskundige in moet schakelen. Er zijn namelijk ook genoeg dingen die je zelf kunt doen. Hier volgen enkele tips om aan jouw mentale gezondheid te werken.

Schrijven

Ben jij een echte binnenvetter? Iemand die niet zo snel spreekt over zijn of haar gevoelens? Dan is het vaak ook lastig om met emoties om te gaan. Uiteindelijk kun je dan vast komen te zitten. De beste manier om dit op te lossen is door je gevoelens en gedachten eens op te schrijven. Pak je favoriete vulpen er eens bij en ga schrijven.

Je kunt dit bijvoorbeeld in dagboekvorm doen, maar je kunt het ook op een andere manier aanpakken. Begin bijvoorbeeld elke dag door alle goede punten van het leven of die dag op te schrijven. Waar heb je zin in vandaag? Waar ben je dankbaar voor? Waar kijk je misschien tegenop? En hoe zou je dit op kunnen lossen? Dit is een goede manier om de dag te starten. Met de producten van Leuchtturm1917 weet je zeker dat je over de juiste basis beschikt om jouw hersenspinsels op papier te zetten.

Beweeg meer

Wist je dat bewegen niet alleen goed is voor de fysieke gezondheid? Tijdens het bewegen maak je namelijk meer gelukshormonen aan. Daarnaast zal je merken dat er tijdens het wandelen meer ruimte ontstaat in je hoofd. Je begint de wandeling misschien met heel veel gedachtes, maar eenmaal thuis lijkt je hoofd leeg te zijn. Dat is de kracht van het bewegen. Zet tijdens het sporten een inspirerende podcast op of luister je favoriete muziek. Een goed moment voor extra me-time.

Trek tijdig aan de bel

Merk je dat je al maanden extreem somber bent? En word je soms overvallen door zeer negatieve of zelfs schokkende gedachten? Trek dan tijdig aan de bel. De huisarts kan je verder helpen als je er met de bovenstaande zelfhulptips niet uit lijkt te komen.

Standaardportret
Bekijk meer van