Restaurant beginnen in Den Haag

De regio Den Haag is een ideale locatie om een nieuw restaurant te beginnen. De verwachte bevolkingsgroei, het aantal expats, bedrijven en ministeries, instituten etcetera zorgen voor een constante aanwas van klanten.

Door

Hier de belangrijkste tips voor wie een restaurant wil beginnen.

Keukenapparatuur

Wil je een restaurant beginnen, begin dan met het hart van je bedrijf; de keuken. Keukenapparatuur is een grote kostenpost. Koelkasten, een koelwerkbank, diepvries, oven, afwasmachine, werkbladen. Wil je ruimte besparen, dan zijn de koelwerkbanken, waar je een werkblad hebt boven een koelkast, ideaal.

Promoot jezelf

Verwacht niet dat nieuwe gasten vanzelf komen. Je zult reclame voor je gloednieuwe restaurant moeten maken om te zorgen dat er gasten komen. Veel nieuwe ondernemers vergeten in hun budget rekening te houden met reclame voor hun nieuwe zaak. Je hebt iemand nodig die de website van je restaurant maakt, je social media beheert, reageert op reviews van klanten en zich bezighoudt met direct mailing en e-mailmarketing.

Hoe betaal je het?

Een restaurant openen kost best wel wat geld. Vaak veel meer dan je spaargeld. Ben je op zoek naar startkapitaal? Je kunt beroep doen op vrienden en familie, een micro krediet afsluiten bij een bank, een zakenpartner zoeken, investeerders zoeken of een crowdfunding actie opzetten.  Nog zo’n niet onbelangrijk en vaak vergeten punt; de vergunningen. Voor een restaurant heb je er heel wat nodig en ze verschillen ook nog per provincie en gemeente. Denk aan een exploitatievergunning, drank en horecavergunning, een HACCP-plan (voedselveiligheidsplan). Hoe regel je de brandveiligheid? Staat het bestemmingsplan een restaurant toe? Heb je toestemming om muziek te draaien? Dit zijn allemaal vragen die je moet beantwoorden.

Genoeg personeel

Hoeveel personeel heb je eigenlijk nodig? Hoe hard je ook kan werken, alleen ga je het niet redden. Voor full-service restaurants is één bedieningsmedewerker nodig voor elke vijf of zes tafels, en één medewerker achter de schermen voor elke twaalf tafels. Verdubbel die aantallen voor fine dining restaurants, waar gasten een meer persoonlijke bediening verwachten.

Software

Een restaurant heeft ook computers en software nodig. Denk bijvoorbeeld aan een online kassasysteem, software voor de roosters, software voor reserveringen. Laat je goed informeren welke software het beste bij jouw zaak past. De kosten kunnen behoorlijk oplopen. We hebben het nu gehad over apparatuur, promotie, financiering, personeel en software. Maar hoe zit het met het pand?

Horecapand

Er zijn twee manieren om een horecapand voor je restaurant te krijgen; huren of kopen. Als je een commercieel huurcontract aangaat, leg je je voor meerdere jaren vast en betaal je eenborg van drie tot zes maanden huur. De huurprijs hangt af van de locatie. Hoe dichter bij het centrum, des te hoger is de prijs. Vergeet niet om de kosten voor de verbouwing mee te nemen in je budget. Er zijn altijd aanpassingen nodig.

 

 

 

 

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van