P+R Den Haag

Ga je naar het centrum van Den Haag of een dagje naar het strand bij Scheveningen? Doorgaans is het het makkelijkst om met het openbaar vervoer te reizen. Als je toch met de auto komt, valt het aan te raden om files te vermijden en te besparen op het parkeergeld door op een P+R (Park and Ride) te parkeren.

Door

Wat is een Parkeer en Reis-voorziening

In het Nederlands wordt een Park and Ride aangeduid als een Parkeer en Reis-voorziening. Deze parkeerplaatsen worden doorgaans aangeduid als P+R of P&R. Deze parkeervoorziening vind je naast een bus-, tram-, of metrohalte of een treinstation en is speciaal bedoeld voor automobilisten die het laatste deel van hun reis met het openbaar vervoer verder reizen. In en rondom Den Haag vind je verschillende P+R-parkeervoorzieningen: de P+R Hoornwijck, Park en Bike Duindigt, P+R De Uithof en Park en Bike De Uithof, P+R Bronovo, P+R Station Ypenburg, P+R Station Laan van Nieuw Oost-Indië (Mariahoeve) en P+R World Forum. Je parkeert de auto hier voor een aangepast tarief als je ook gebruikmaakt van het openbaar vervoer.

Hoe werkt de P+R?

De Park and Ride werkt in iedere stad vaak net wat anders. In Den Haag ligt het er onder andere aan of je van plan bent om verder te gaan met het openbaar vervoer of dat je een OV-fiets huurt. Na het inrijden van de parkeergarage koop je over het algemeen een P+R-kaart bij de automaat. Deze kaart gebruik je zowel om weer uit te rijden als voor retourkaart voor de tram. Je hoeft niet in en uit te checken in de tram met deze kaart in je bezit. Voor een P+R waarbij je verder reist met de metro kun je doorgaans ook je eigen OV-kaart gebruiken. Deze koppel je door eerst jouw parkeerkaart te scannen en zo dus een voordelig reisproduct op je OV-chipkaart te laden.

Voordelen van een eigen auto

Je merkt al snel dat het openbaar vervoer veel voordelen heeft, zeker in het centrum van de stad waar het erg druk kan zijn. Toch kan het fijn zijn om een auto te hebben voor de lange afstanden. Als je kiest voor de goedkoopste autoverzekering en bespaart op de parkeerkosten door wanneer het kan bij een P+R te parkeren, hoef je niet veel geld kwijt te zijn aan je autoritten. Dit is doorgaans een stuk goedkoper dan wanneer je een lange afstand aflegt met de trein. Vraag ook altijd even rond in je omgeving of er iemand interesse heeft om te carpoolen. Dit is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Reis je toch liever met de trein? Dan kun je eens de verschillende abonnementen onder de loep nemen.

Standaardportret
Bekijk meer van