Koude winter? Zo kun je besparen op stookkosten

Het komt niet meer zo vaak voor als vroeger, maar soms laat Koning Winter zich toch ineens gelden in Nederland. En dat terwijl de prijzen voor gas en stroom de afgelopen jaren fors zijn gestegen. Veel mensen maken zich zorgen over de kosten die ze moeten maken om hun huis toch nog een beetje aangenaam warm te laten worden. Als je gewoon gezond bent dan is het echt niet nodig om de thermostaat op 20 graden of meer te zetten. Kleed je gewoon warm aan, in de winter draag je een trui met eventueel een T-shirt daaronder. Dunne bloesjes zijn voor andere jaargetijden. Maar er is meer dat je kunt doen.

Door

Verwarmen met de airco

Heb je airconditioning in huis dan kun je die in de winter ook gebruiken als verwarming om je huis te verwarmen. Door de installatie precies omgekeerd te laten werken, en dat kan met moderne airco’s, geeft hij geen koelte maar juist warme lucht af. Op die manier kun je de woonkamer met zo’n anderhalve graag opwarmen. Vaak is dat net genoeg om de kou te verjagen. Omdat stroom goedkoper is dan gas bespaar je op die manier op je energierekening. Gebruik de truc alleen als je aanwezig bent en laat de airco natuurlijk niet draaien als je de deur uit gaat.

Isoleer om te besparen

Natuurlijk is je huis verwarmen met airco niet de enige optie. Het begint bij de basis. Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is. Als het financieel niet haalbaar is om spouwmuurisolatie te laten aanbrengen of het dak of de vloer te laten isoleren, dan kun je ook werken met tochtstrips. Veel warmte verlaat het huis door kieren langs deuren en ramen. Als je die afdekt dan kan je verwarming je huis met minder gasverbruik verwarmen. Ruimtes waar je niet bent hoeven ook niet te worden verwarmd. Daar kun je de radiatoren van de cv dus dicht draaien. Ook kan de thermostaat gerust een graadje lager. Een temperatuur van 19 graden is voor de meeste mensen prima te doen. Voor een slaapkamer is een temperatuur van 15 graden ideaal om lekker te kunnen slapen.

Hoe kun je verder nog bezuinigen op energiekosten?

Je kunt niet alleen met verwarming van je huis bezuinigen op gas en stroom. Dat doe je ook door verouderde apparaten te vervangen. Oude apparaten zijn vaak een stuk minder zuinig met stroom dan nieuwe. Daarnaast vervang je ouderwetse gloeilampen natuurlijk door spaarlampen of ledlampen die veel minder stroom verbruiken. Maar dan nog laat je niet onnodig ergens licht branden want dat is natuurlijk zonde van de kosten. In veel regio’s kun je in het weekend en ’s avonds na 23.00 uur gebruik maken van een lager stroomtarief. Draai de was dus zoveel mogelijk in het weekend en zorg dat de trommel vol zit. Dat geldt ook voor de vaatwasser, die hoeft pas te draaien als hij vol is. Je was buiten laten drogen als het mooi weer is, is natuurlijk goedkoper dan de was in de wasdroger stoppen.

Standaardportret
Bekijk meer van