Ook in Den Haag komt de deurwaarder tijdens de energiecrisis steeds vaker langs

De verwachting is dat de komende maanden steeds meer Nederlanders moeite zullen krijgen met het betalen van hun vaste lasten. De gestegen energiekosten en inflatie hebben ervoor gezorgd dat voor een groeiend deel van de bevolking de stapel met onbetaalde rekeningen toeneemt.

Door

Afgelopen week schreef de Volkskrant dan ook dat de deurwaarder het tijdens deze crisis drukker dan ooit krijgt. Voor de regio Den Haag zal dat niet anders zijn.

Deurwaarders in Den Haag staat een overvolle winter te wachten

Met meer dan een half miljoen inwoners is het geen verrassing dat vrijwel iedere deurwaarder in Den Haag het drukker gaat krijgen. Den Haag kent veel slecht geïsoleerde woningen en heeft daarnaast een aantal gebieden waar het gemiddelde inkomen ruim onder het landelijk gemiddelde ligt.

Natuurlijk blijft het menselijke aspect hier vooropstaan en zullen deurwaarders altijd op zoek gaan naar een middenweg die voor beide partijen het best uitkomt. Vooral nu kan er op meer ruimte vanuit crediteuren worden gerekend. Vanuit de overheid worden onder andere nutsbedrijven aangespoord om klanten meer ruimte te bieden en minder snel op deurwaarders over te gaan. In de gevallen waar deurwaarders wel worden ingeschakeld, gaat het dan ook vaak om facturen die al aanzienlijk langer dan de afgelopen maanden openstaan.

Ook bij bedrijven slaat de energiecrisis als een bom in

In en rondom regio Den Haag zijn tienduizenden bedrijven actief, waarvan een groot aantal in het zuiden van de regio in de agrarische sector. De impact van de gestegen energiekosten is bij een meerderheid van deze bedrijven enorm. In veel gevallen wordt al gezocht naar manieren om op de energiekosten te besparen. Bijvoorbeeld door de lichten van de kassen vaker uit te zetten en versneld op duurzame alternatieven over te stappen. Toch zijn er nu al veel voorbeelden van agrarische bedrijven die verschillende onbetaalde rekeningen op de mat hebben liggen. Dit zal de komende maanden naarmate de temperaturen dalen alleen maar verder blijven toenemen.

Een verrassing is het daarom niet dat deurwaarders ook bij het MKB in regio Den Haag vaker over de vloer zullen komen. Net als bij particulieren, wordt steeds vaker naar een middenweg gezocht waar beide partijen zich prettig bij voelen. Dan kan onder andere worden gedacht aan een ruimere betalingsregeling.

Communicatie is cruciaal

Bedrijven en particulieren wordt geadviseerd om zo vroeg mogelijk met crediteuren de dialoog op te zoeken. Door onbetaalde facturen te negeren, stapelen problemen zich vanzelf verder op en kan er minder snel een oplossing worden gezocht. Vooral tijdens de energiecrisis zal er vanuit crediteuren vaker flexibiliteit zijn en gekeken worden naar creatieve oplossingen. Als er vanuit de schuldenaar geen reactie komt, kan de crediteur niet anders dan een incassobureau inschakelen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van