Hoe jij een goed werkende accu kiest

Een goed werkende auto accu vormt het kloppende hart van je voertuig, en een slechte accu kan leiden tot grote problemen. Het is van vitaal belang om de conditie van je accu regelmatig te controleren om onaangename verrassingen te voorkomen.

Door

Tekenen dat de accu aan vervanging toe is

Als je merkt dat je auto moeite heeft met starten, de verlichting zwakker wordt of elektrische accessoires niet goed werken, kunnen dit tekenen zijn dat je accu aan vervanging toe is. Wacht niet tot je gestrand bent langs de weg voordat je actie onderneemt. Je kan de accu bij een dealer of garage laten uitmeten, of je kan dit zelf doen met een multimeter.

De juiste accu kiezen

Bij het kiezen van een nieuwe auto accu is het belangrijk om te letten op factoren zoals de afmetingen, capaciteit en technologie. Zorg ervoor dat je accu compatibel is met het merk en model van je auto. Bij Winparts voer je eenvoudig je kenteken in om te zien welke accu’s passen. Houd er wel rekening mee of de accu moet zijn aangepast voor een start-stop systeem, dit is wanneer de motor automatisch afslaat wanneer je stilstaat, en weer aangaat wanneer je gaat rijden.

De accu vervangen

Het vervangen van een accu is geen ingewikkelde klus, maar het is wel van belang om dit veilig te doen. Gelukkig kun je dit gemakkelijk doen door de juiste stappen te volgen. Laat eerst de motor afkoelen om brandwonden te voorkomen. Nadat je de motorkap hebt ontgrendeld, is het verstandig om de sleutels uit het contact te halen om er zeker van te zijn dat er geen spanning meer op staat.

Vervolgens is het een kwestie van de accu loskoppelen, waarbij je altijd begint met de – pool, en het losmaken van de accuklemmen of bouten. Daarna kun je eenvoudig de accu uit de auto tillen en de nieuwe plaatsen, waarna je alle stappen in omgekeerde volgorde herhaalt. Na het voltooien van de installatie kun je de auto starten om te controleren of alles naar behoren werkt.

Het is belangrijk om een oude accu nooit zomaar weg te gooien en deze ook niet te lang te bewaren. Accuzuur is namelijk zeer corrosief en kan ernstige brandwonden veroorzaken. Wees dus voorzichtig bij het hanteren van de accu en breng deze naar de milieustraat voor veilige verwerking.

Mocht je toch twijfelen over het zelf vervangen van de accu, dan kun je altijd online een nieuwe accu kopen en deze laten installeren door een monteur. Dit bespaart niet alleen op materiaalkosten, maar biedt ook meer verschillende opties om uit te kiezen.

Jouw betrouwbare partner voor auto onderdelen

Bij Winparts begrijpen we het belang van een goed functionerende auto accu voor een probleemloze rijervaring. Daarom bieden we een breed scala aan accu’s van topkwaliteit voor verschillende automerken en modellen. Met onze deskundige klantenservice en hoogwaardige producten kun je met een gerust hart de weg op gaan, wetende dat je accu betrouwbaar en klaar voor gebruik is.

Standaardportret
Bekijk meer van