Heb je moeite met het vinden van een stageplek? Dit zijn de mogelijkheden voor jou.

De stage is na het afstuderen het belangrijkste onderdeel van de studie. Je doet er immers veel praktijkervaring op. En je weet wat ze zeggen: het vak leer je in de praktijk. Behalve dat het een ontzettend leuke tijd is, doe je er veel kennis op. En veel studenten geven tijdens hun stage hun visitekaartje af, waardoor ze later in een vaste functie bij het bedrijf kunnen terugkeren.

Door

Als student wil je dan ook een goede stageplek uitkiezen. Alleen valt dat uitkiezen in de praktijk soms tegen. Het wordt dan eerder een kwestie van zoeken dan van kiezen. Toch zijn er genoeg mogelijkheden, bijvoorbeeld door te kijken naar een platform voor het vinden van stageplekken.

Zo werkt een platform

Een platform voor stageplekken kun je zien als een grote zoekmachine. Stel dat je gaat zoeken naar een human resource stage, dan kun je per plaats zoeken naar het aanbod. Als je dicht bij huis wilt zitten, geef je dat aan in het zoekscherm.

Ook is het een mogelijkheid om op sector te zoeken. Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in de transportsector, dan kun je zien welke HR stages in die branche beschikbaar zijn. Het voordeel van human resource is dat het aanbod in deze sector vrij groot is. Zeker in vergelijking met sommige andere branches.

Ook dit is een sector met veel aanbod

Zoals je aan het begin van dit artikel kon lezen, kan het best zoeken zijn naar een geschikte plek om stage te lopen. Het vinden van een stageplek in IT is aan de ene kant ook een uitdaging. Maar die uitdaging zit meer in het kiezen uit het ruime aanbod. In de IT sector is namelijk meer dan genoeg werk. En dat zie je ook terug in het aantal stageplaatsen.

Het lijkt er ook op dat er de komende jaren genoeg werk blijft in die sector. Natuurlijk kan niemand in de toekomst kijken en weet je niet wat computers en robots de komende jaren zullen overnemen, maar met een opleiding in de IT lijk je meer dan goed te zitten.

Hoe kies je de juiste stageplek uit?

Het goede nieuws is dat daar eigenlijk geen manier voor is, maar dat is meteen het minder goede nieuws. Natuurlijk wil je het positief bekijken, en dat is ook de juiste manier. Want als je het positief bekijkt, zie je dat er aardig wat mogelijkheden zijn.

Je kunt bijvoorbeeld proberen om bij een specifiek bedrijf stage te lopen. Omdat je denkt daar veel te leren valt of omdat het je droom is daar later te gaan werken. Of je kiest bewust voor een kleiner bedrijf. Het voordeel daarvan is dat je waarschijnlijk veel kunt doen tijdens je stage. En je krijgt meer verantwoordelijkheid dan bij een groot bedrijf.

Zoals je ziet zijn er toch aardig wat mogelijkheden als je een stageplek zoekt. En door een platform te gebruiken, komt het helemaal goed met je stageplek.

Standaardportret
Bekijk meer van