Groene stroom: wat is het?

Groene stroom is niet letterlijk groen. Het is niet zo dat er gekleurde stroom uit de meterkast komt. Groen betekent in dit geval: duurzaam en zonder veel invloed op het milieu. Maar wat is groene stroom? En wat is er mis met grijze stroom?

Door

Grijze stroom

Grijze energie is energie opgewekt uit fossiele brandstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld kolen, aardgas en steenkool. Deze brandstoffen zijn duizenden, zo niet miljoenen jaren geleden al ontstaan. Dode planten en dieren zijn toen bijvoorbeeld naar de bodem van de zee gezonken en werden daar afgebroken. Later is het bijvoorbeeld versteend, en tegenwoordig worden deze kolen opgegraven vanuit de aarde. Zoals je kunt begrijpen, zijn deze stoffen dus aan het verdwijnen. Als het op is, is het ook echt op. Daarom is dit geen duurzame oplossing.

Ook de omzetting van fossiele brandstoffen naar stroom is niet goed voor het milieu. Er komt namelijk veel CO2 vrij bij de verbranding van deze brandstoffen. Dit verhoogt weer de temperatuur op aarde. Groene energie daarentegen wordt opgewekt vanuit onuitputtelijke bronnen: de zon, de wind, water en biomassa. Ook is de omzetting naar stroom veel minder schadelijk voor het milieu, omdat er weinig tot geen CO2 vrijkomt.

De zon geeft energie

De meeste mensen voelen zich direct beter wanneer de zon schijnt. Dit komt bij mensen doordat de zon zorgt voor vitamine D. Maar ook het uv-licht zorgt voor energie, in de vorm van stroom. Dit wordt bereikt met behulp van zonnepanelen. Deze bestaan uit twee panelen met een laag zonnecellen daar tussen. Het licht van de zon wordt daar omgezet naar gelijkstroom. Mensen met een installatie voor zonnepanelen krijgen bruikbare stroom doordat de stroom in de omvormer wordt omgezet naar wisselstroom. Hiermee kan je jouw bakje koffie zetten of een potje gamen.

Je hoeft niet per se zonnepanelen te hebben om te kunnen genieten van duurzame energie. Bij de energiemaatschappij Pure Energie wordt aan alle klanten 100% Nederlandse groene stroom geleverd. Mensen die bij hen zijn aangesloten en die zonnepanelen hebben, kunnen het te veel opgewekte stroom weer terugleveren aan de energieleverancier. Pure Energie levert deze stroom weer aan huishoudens zonder zonnepanelen.

15 miljoen kWh uit de wind

Ook windenergie behoort tot het aanbod van Pure Energie. Bij windenergie zorgt de wind ervoor dat de rotor van de windmolen gaat draaien. Deze rotor zorgt ervoor dat de generator stroom opwekt. Eigenlijk is het hetzelfde idee als de dynamo op de fiets. Door het draaien van het wiel gaat de dynamo stroom opwekken en daardoor begint de fietslamp te branden. Het komt niet vaak voor dat er in Nederland geen wind staat, maar Pure Energie zorgt er wel voor dat elke klant altijd groene stroom krijgt. Als er geen stroom vanuit de windmolen beschikbaar is, krijgen de klanten stroom vanuit zonnepanelen.

Een windmolen kan een enorme hoeveelheid energie opwekken: 15 miljoen kWh per jaar. Daarmee kunnen 5000 huishoudens van stroom worden voorzien. Pure Energie beheert op dit moment 70 windmolens. Zo maken zij de wereld een stukje groener.

Standaardportret
Bekijk meer van