Geef je woning een beetje design

Design: hiermee bedoelen we eigenlijk alles wat door een bepaalde ontwerper is bedacht en vaak is gemaakt. Design betekent niets meer dan ‘ontwerp’. Achter een dergelijk ontwerp kan wel een heel verhaal schuil gaan.

Door

Een design item kan overigens je interieur net een beetje extra sprankeling geven. Zo een item hoeft niet groots te zijn; een mooie vaas, hanglamp of klok kan al voldoende zijn om je interieur wat spannender te maken. Bovendien is een design item een goede investering voor later.

 

Investeren in design

Een design item, zoals een kast, tafel of een fauteuil, is een mooie investering voor de toekomst. Goed onderhouden design meubels worden namelijk steeds meer geld waard, omdat er gewoonweg steeds minder exemplaren van over zijn. Vooral als het om meubels gaat uit de jaren twintig of dertig. Fleur je je woning op met dat ene perfecte item, zorg er dan goed voor. Past het namelijk niet meer in je interieur, dan kun je het item met gemak weer verkopen voor een betere prijs aan de volgende liefhebber.

 

Goed verzorgen

Het is belangrijk om goed voor een vintage of design item te zorgen. Natuurlijk mogen meubels gebruikerssporen bevatten. Dat geeft een dergelijk object net een beetje meer karakter. Maar daarnaast is het fijn om een meubelstuk niet te veel bloot te stellen aan direct zonlicht om zo verkleuring te voorkomen. Vooral items van textiel kunnen verkleuren. Om de sprankeling van de kleuren te waarborgen, zet je ze bij voorkeur dus niet direct in het zonlicht of je past slimme raamdecoratie toe in je woning, zodat bij het eerste felle zonlicht, de zonwering je design items beschermt.

 

Design van eigen bodem

Er zijn veel verschillende designers in binnen- en buitenland te vinden. Vintage meubels en accessoires kunnen bijvoorbeeld van Duitse, Franse of Italiaanse ontwerpers zijn. Van eigen bodem is er overigens ook genoeg te vinden. Dutch Design is te herkennen aan de mooie afwerking, vaak strakke lijnen en een nuchtere no-nonsense uitstraling. Humor en duurzaamheid spelen een rol in het ontwerp, maar het moet vooral praktisch zijn. Op een stoel moet je kunnen zitten en aan een tafel lekker kunnen eten. Natuurlijk is het ontwerp van Nederlandse bodem ook geregeld veranderd door het tijdsbeeld, bijvoorbeeld qua kleuren en uitstraling. Veel tierelantijnen heeft het echter niet of ooit gehad. Hierdoor past het als blikvanger moeiteloos in ieder interieur. Zelfs een modern interieur van nu.

 

Groots design of juist klein

Een design item aan je woning toevoegen lijkt wellicht moeilijk, maar dat hoeft het niet te zijn. Zoals gezegd kan een accessoire in de woning al meer spanning geven in het interieur. Het belangrijkste is dat je het item op een voetstuk plaatst in de woning. Dat wil zeggen dat het mag opvallen in je interieur. Je hebt het niet voor niets aangeschaft natuurlijk. Geef het daarom een plek waar het niet steeds verschoven hoeft te worden. Dit geldt zowel voor vintage meubels als voor design accessoires. Door het een vaste plaats te geven, krijgt het de volle aandacht die het verdiend van jou en van gasten. Het behoort dan helemaal tot je interieur. Zelfs als het maar een kleine vaas of klok is.

 

Design items kopen

Waar moet je op letten als je een design item gaat kopen? Ten eerste of je wel te maken hebt met een echt exemplaar. Veel design items worden vervalst, waar je dan veel geld voor betaald. Om een dergelijke miskoop te voorkomen, is het goed om bij betrouwbare webshops te kopen. Deze meubels en andere items worden namelijk goed nagekeken op mankementen, echtheid en houtworm… Ten tweede is het goed om te kijken of een design item op elektriciteit ook daadwerkelijk nog geschikt zijn voor het huidige elektriciteitsnetwerk. Zo kunnen aan vintage items nog stekkers zitten, die nu niet meer in het stopcontact passen. Vraag hier dus naar, voordat je een lamp of klok koopt. Koop je de design items online? Vraag dan de grootte op van het meubelstuk, zodat je thuis goed kan meten of het wel in je interieur past. Zelfs een vaas kan kleiner lijken op de foto.

 

Nieuwe uitstraling

Design items geven je woning een heel nieuwe uitstraling, maar het is wel aan te raden om een vintage design meubel of accessoire uit te kiezen die past bij de rest van het interieur of bij de uitstraling van je woning. Zo maak je van het design item en je huidige interieur een mooi, harmonieus geheel om van te genieten.

Standaardportret
Bekijk meer van