Je woning slimmer maken met smart raamdecoratie
Heb jij al slimme lampen in huis? Een slimme assistent die je via je slimme luidsprekers vragen stelt? Of misschien een slimme thermostaat die weet om welke tijd je naar bed gaat en de verwarming voor je lager zet. Ontbreekt er nog iets in jouw slimme woning? Met smart raamdecoratie wordt je woning slimmer, ook als je verder nog geen ‘slimme’ apparaten in huis hebt.
Wat is een smart home eigenlijk?
Er is veel gezegd en gesproken over slimme oplossingen die allerlei taken voor je overnemen, maar wat betekent dat hele ‘smart home’ gebeuren nou echt? Smart home of huisautomatisering is niets meer dan apparaten die in verbinding staan met internet en zo handelingen kunnen uitvoeren op een manier die ‘slimmer’ is dan met standaard oplossingen het geval is. Laten we een praktisch voorbeeld noemen:
Je wilt dat de lamp in de woonkamer inschakelt als de zon onder gaat. Dat is een kwestie van een knop omzetten toch? Niet als je boodschappen aan het doen bent of moet overwerken. Je kunt slimme lampen koppelen aan het internet waarbij je de zonsondergang die dag laat aflezen. Dit is niet hetzelfde als een timer of schakelklok, de juiste tijd wordt opgehaald van het internet.
Dat is leuk natuurlijk, maar wil je van de woonkamer een etalage maken? Als de verlichting inschakelt wil je eigenlijk ook dat de gordijnen sluiten. Dit werkt volgens hetzelfde principe waarbij er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Je kunt zelf een tijd instellen waarop je slimme rolgordijnen openen of sluiten, je kunt met de afstandsbediening vanuit je bed de raamdecoratie in de woonkamer bedienen of je plaatst een lichtsensor op de gevel van je huis en laat het helemaal over aan de technologie.
Hoe maak je raamdecoratie slimmer?
Het is niet mogelijk om je rolgordijnen met studiefinanciering op kamers te laten wonen en een studie te volgen aan de Technische Universiteit van Delft. Een lap stof zal nooit ‘slim’ worden. Het geheim zit niet in het gordijn maar in de buis of rails. Daar wordt namelijk een motor in geplaatst die het mechanisme in werking stelt. De Poweredblinds van Somfy kun je als compleet set bestellen. Je voert het meetwerk zelf uit, je kiest de gewenste opties en je monteert het systeem na levering aan huis. Dat stelt niet zoveel voor dus. Het is overigens ook mogelijk om een losse Somfy motorbuis of gemotoriseerde rails voor bestaande raamdecoratie te kopen.
Nu zijn je gordijnen plotseling ‘slim’ geworden, wat eigenlijk betekent dat je ze op afstand kunt bedienen. Dat is niet het einde maar het begin, nu gaan we echt de raamdecoratie smart maken.
Wat is smart in smart home?
Lampen of gordijnen met een app bedienen is praktisch maar niet echt heel slim natuurlijk. Zappen op de televisie met een afstandsbediening maakt het ook nog niet tot een smart tv. Met huisautomatisering begint het er al meer op te lijken. Als we de PoweredBlinds koppelen aan een TaHoma smart hub en die weer verbinden met de Google Assistent dan kun je commando’s geven als “sluit de gordijnen”. Toch is handsfree bedienen eigenlijk nog steeds handmatig maar dan met je stem. Het wordt al anders als je het commando “sluit de gordijnen geeft om 3 uur” of “sluit de gordijnen vanavond bij zonsondergang”. Dan hoef je niet in de buurt te zijn om de gordijnen te sluiten. Dit soort bediening kan via de app ook als je van huis bent. Zo kun je over de hele wereld jouw huis in de gaten houden.
Slimme combinaties maken met smart raamdecoratie
Nu we de slimme gordijnen hebben gekoppeld met het centrale systeem wordt het tijd om echt meerwaarde te geven aan onze investering. Laten we eerst eens even beginnen met de lampen koppelen.
Er zijn diverse smart light systemen waarvan Hue toch wel de meest bekende is. We maken een scenario waarbij de verlichting inschakelt zodra de gordijnen sluiten en weer uitschakelt als de gordijnen openen. Zo kun je automatisch van dag naar avond gaan. Maar we gaan een stapje verder met automatisering…
In plaats van een tijd in te stellen voor het sluiten van de gordijnen installeren we een lichtsensor aan de gevel van de woning. Zo zullen de functies gekoppeld worden aan de werkelijke situatie. Dit betekent dat het systeem niet alleen in werking zal treden als de zon op- of ondergaat maar ook als het bewolkt wordt overdag. Je bepaalt zelf welke actie moet volgen op een detectie. Zo kun je een keten van acties bepalen.
Met raamdecoratie maak je de woning slimmer met meer comfort en woongenot.