Bijzonder uit eten in Zweden: vijf bijzondere restaurants van Zweden

Zweden heeft een karig klimaat, wat ervoor zorgde dat het eten vroeger eenzijdig kon zijn. Men gebruikte wat gedurende de seizoenen voorhanden was, en aardappelen en haring vormden de voornaamste voedingsbronnen.

Door

In de laatste jaren heeft de Zweedse keuken zich echter ontwikkeld tot een gastronomische belevenis, met bijzondere maaltijden in bijzondere restaurants. Tijdens een vakantie in Zweden mag een bezoek aan zo’n restaurant daarom niet ontbreken. Ga mee op een reis van het zuiden richting het noorden. Onderweg zullen we vijf bijzondere restaurants aandoen.

Vollmers

In Malmö, in het zuiden van Zweden, is Vollmers te vinden, een klein familierestaurant dat al sinds begin vorige eeuw bestaat. Het eten dat daar geserveerd wordt is geïnspireerd door de lokale tradities, en de recepten die binnen de familie van generatie op generatie zijn doorgegeven. Het bijzondere aan dit restaurant is dat je het menu niet op de website terug zult vinden. Het menu wordt ‘de graanschuur’ genoemd, en wordt alleen omschreven als een verbinding met de lokale omgeving en erfenis. Het beloofd een menu van verschillende gangen, die garant staat voor een gastronomisch avontuur dat wel vier uur duurt. Het geheel geeft de belofte van een hele speciale eetervaring.

Koka

Iets verder richting het noorden, in de stad Göteborg, ligt restaurant Koka wat letterlijk gewoon ‘koken’ betekent. Dit restaurant is een trendsetter voor het uit eten gaan van de toekomst. Het bijzondere aan dit restaurant is dat vlees helemaal ontbreekt op de menulijst. Het restaurant werkt uitsluitend met vis en groenten, verkregen via lokale vissers en landbouwers. Het restaurant heeft als doel om op een duurzame wijze toch een bijzondere maaltijd voor te zetten, waarin het hoofdingrediënt duidelijk naar voren komt. Alles wat voor het koken gebruikt wordt is voor negentig procent ecologisch. Het is ook mogelijk om veganistische of veganistische alternatieven te krijgen.

Den Gylldene Freden

In de hoofdstad Stockholm stoppen we eerst bij Den Gylldene Freden. De naam is een wat ouderwetse term voor ‘de gouden vrede’, en het ouderwetse komt van het feit dat dit één van de oudste restaurants ter wereld is! Het is al sinds 1722 op hetzelfde adres gevestigd. Botanicus Carl Linnaeus en musicus Carl Michael Bellman waren er in de achttiende eeuw vaste gasten. Hier zijn typisch Zweeds gerechten verkrijgbaar, zoals de beroemde köttbullar, Zweedse gehaktballetjes, of nyponsoppa, rozenbottelsoep.

Ekstedt

We blijven nog even in Stockholm, en gaan naar restaurant Ekstedt voor nog een historische beleving. Daar worden gerechten geserveerd uit de moderne Zweeds keuken, maar al het eten wordt bereid met ouderwetse technieken. Het enige wat daarbij gebruikt wordt zijn houtkachels. Net als vroeger verandert het menu mee met de seizoenen, en maakt gebruik van wat er in een bepaald jaargetijde voorhanden is.

Hemmagastronomi

Als laatste zoeken we het hogerop in Zweden. We besluiten onze gastronomische reis in het noordelijke Luleå, waar we Hemmagastronomi oftewel ‘thuis gastronomie’ vinden. Dit gemoedelijke restaurant biedt seizoensgebonden menu’s, die een bijzondere mix zijn van lokale producten en internationale smaken. Deze noordelijke ‘touch’ maakt dat de gerechten hier toch weer heel anders zijn dan in bijvoorbeeld Stockholm. Zo zijn er vleesgerechten te verkrijgen die typisch zijn voor het gebied Norrbotten, zoals rendiervlees. Daarnaast biedt Hemmagastronomi kookcursussen en proeverijen aan.

 

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van