Voorlopig alleen monument voor slavernij in ‘de West’
Den Haag krijgt mogelijk toch twee monumenten voor het slavernijverleden. Dat voor de slavernij in ‘de West’ komt er het eerst.
Het college van B en W besloot onlangs een extern advies van de Adviescommissie Herdenkingsmonument Haags Slavernijverleden slechts gedeeltelijk over te nemen. Er komt, zoals geadviseerd, een monument te staan op het Lange Voorhout. Maar dat zal zich niet richten op de hele slavernij, zoals de commissie wilde, maar alleen op de ‘Trans-Atlantische’. Dat wil zeggen: de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied, die werd gevoed door transporten van tot slaaf gemaakte Afrikanen.
De commissie adviseerde eerder om de slavernij in ‘de Oost’, vooral in de VOC-periode, en die in ‘de West’ wél samen te pakken. Maar daartegen rees protest van verschillende kanten. De Stichting Mosaic The Hague, die zich bezighoudt met ‘Afrika en de Afrikaanse diaspora in Nederland’, keerde zich in februari in een schrijven aan B en W fel tegen het advies. De ‘wrede, inhumane Trans-Atlantische slavernij is met geen enkele vorm van slavernij te vergelijken’, aldus Mosaic. Dat vindt The Black Hague Experience ook. ‘Het op één hoop gooien van [de] diverse narratieven doet het leed van de slachtoffers van de trans-Atlantische slavernij tekort’, aldus deze organisatie in een andere brief aan B en W. Het college geeft niet exact aan waarom het tegen één, overkoepelend monument is, maar lijkt de redenering van de critici te volgen.
Drie kunstenaars
In een mededeling aan de gemeenteraad schetst B en W het vervolg. Via kunstcentrum Stroom worden drie kunstenaars benaderd om een ontwerp te maken. Dat zou ‘nog in het herdenkingsjaar’ (2023, red.) gerealiseerd moeten worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het gedenkteken op 1 juli (‘Keti Koti’) zou worden onthuld, maar dat is niet meer haalbaar. Binnenkort wordt een adviescommissie koloniaal en slavernijverleden ingesteld en die moet zich mede gaan bezighouden ‘met de erkenning van het slavernijverleden in de Oost’. Of dit betekent dat er dan een apart monument komt voor de Aziatische slavernij is nog niet bekend.