Vervoerder Noot krijgt boete van gemeente

Den Haag legt Noot Personenvervoer, die speciale groepen vervoert, een boete op. De stiptheid is beneden de maat.

Door

Dat heeft het college van B en W vrijdag bekendgemaakt. Eerder was Noot, een bedrijf uit Ede dat in 2019 de aanbesteding won, al de wacht aangezegd. ‘Binnen het vervoer is de situatie onvoldoende verbeterd en zijn er te veel ritten die niet op tijd aankomen. Wij concluderen dat Noot haar dienstverlening nog niet op orde heeft. Daarom zullen wij Noot een boete opleggen voor het niet halen van de norm,’ schrijven B en W in een rapportage aan de gemeenteraad. De stad blijft voorlopig wel met het bedrijf samenwerken en overleggen hoe de problemen kunnen worden opgelost.

 

Noot voert een aantal taken uit zoals WMO-vervoer (sociaal-recreatief vervoer en WMO-dagbestedingsvervoer), leerlingenvervoer, jeugdhulpvervoer en WSW-vervoer (voor mensen met een arbeidshandicap van en naar een sociale werkvoorziening). In de maand november is de stiptheid van het leerlingenvervoer weliswaar gestegen van 89,6 procent naar 91,5 procent. Maar de afgesproken norm is  97 procent. Ook bij de meeste andere vervoersvormen is het mis. Alleen bij het WMO-dagbestedingsvervoer zijn er geen problemen.

 

 

Wij concluderen dat Noot haar dienstverlening nog niet op orde heeft
B en W van Den Haag

 

Er komen elke maand honderden klachten binnen. Alleen al in de maand november bij het leerlingenvervoer 831 en bij het jeugdhulpvervoer 507. Mogelijk zijn her er meer, want de gemeente sluit niet uit dat er ‘klaagmoeheid’ optreedt bij de cliënten.

Geweld tegen chauffeurs

Op zijn beurt constateert Noot dat het door de groei van het aantal te vervoeren personen steeds moeilijker wordt om alle routes rond te krijgen; soms worden routes te lang. Het bedrijf kampt met een chronisch gebrek aan chauffeurs. Daarnaast laat Noot weten dat het gedrag van kinderen en ouders ‘steeds complexer’ wordt. Er zijn sinds het begin van het schooljaar door chauffeurs 143 klachten ingediend over het gedrag van leerlingen. ‘Hieronder vallen helaas ook (gewelds)incidenten waarbij de chauffeur slachtoffer is,’ zo staat in de rapportage van B en W aan de raad.

B en W hopen er met Noot nog uit te komen. Een andere vervoerder is niet snel gevonden. Maar als de situatie niet snel verbetert komen er ‘vervolgstappen’. Wat die zijn is niet bekendgemaakt.

Standaardportret
Bekijk meer van