Verkiezingen: VVD blijft de grootste in Den Haag, De Mos krijgt zetel in waterschap

Bij de Provinciale Statenverkiezingen heeft de VVD de meeste stemmen gekregen in Den Haag, gevolgd door GroenLinks. In heel Zuid-Holland is de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste geworden. Richard de Mos krijgt namens BVNL een zetel in het waterschap.

Door

De VVD leverde weliswaar stemmen in, maar bleef de grootste onder het Haagse electoraat. De partij kreeg 13,3 procent van de stemmen, nipt gevolgd door GroenLinks (12,9 procent). D66 komt daarna met 10,6 procent.

En dan is daar de BBB. De nieuwkomer, die zich als partij van de regio en het platteland afficheert, scoort ook goed in de Randstad. 8,6 procent van de Haagse kiezers gaf zijn steun aan de partij van Caroline van der Plas. In de provinciale staten van Zuid-Holland is de partij de grootste te worden. Persbureau ANP spiegelt de BBB inmiddels negen zetels voor op het Provinciehuis, gevolgd door de VVD met acht.

Zwaarste klappen

Bij Forum voor Democratie vallen de zwaarste klappen, net als in de rest van het land. Vier jaar geleden eindigde de partij met 14,6 procent van de Haagse stemmen nipt achter de VVD. Nu resteert 3,8 procent, minder dan haar afsplitsing JA21 (4,3 procent).

Met 1,5 procent van de stemmen komt BVNL niet in het spel voor. Richard de Mos was lijstduwer voor de provincie.

Uitslag Den Haag Provinciale Staten 2023

bron: ANP, bewerking: DHC

‘Linkse wolk’

PvdA leverde iets in, maar de sociaaldemocraten zullen blij zijn dat ‘de linkse wolk’ groot is in Zuid-Holland. In de Eerste Kamer zullen de PvdA en GroenLinks een gezamenlijke fractie vormen, de ‘linkse wolk’ waar premier Mark Rutte voor vreesde. In de provinciale staten, waar de partijen samen uitkomen op een kleine 17 procent van de stemmen, komt zo’n formele samenwerking er niet.

Verder zet de groei van de Partij voor de Dieren in Den Haag door (7,5 procent). Nieuwkomer Volt kreeg 3,7 procent van de stemmen. Denk raakt waarschijnlijk zijn zetel op het Provinciehuis kwijt.

 

Kiezers bestuderen woensdag het stembiljet. (DHC/Elise Fluijt)

Waterschap

In het Hoogheemraadschap Delfland – waar veertien gemeenten onder vallen – kreeg de BBB de meeste stemmen. Vertaald in de zetels zijn dat er vier voor de nieuwkomer, net als voor de VVD en Water Natuurlijk. Onder Haagse kiezers zegeviert Partij voor de Dieren (13,9 procent van de stemmen), net iets meer dan de VVD (13,7 procent). De PvdA (12,9 procent) en Water Natuurlijk (12,7 procent) volgen.

Én er is een zetel voor Richard de Mos. De oppositieleider in de Haagse gemeenteraad was bij de waterschapsverkiezingen lijsttrekker voor BVNL, de partij van Wybren van Haga, die zich ook afsplitste van Forum. In het hoogheemraadschap kreeg de partij 4,5 procent van de stemmen (in Den Haag was dat 5,8 procent), genoeg voor een zetel voor De Mos.

Woensdag is 49,4 procent van de Haagse kiesgerechtigden voor de provincie gaan stemmen. Dat is iets vergelijkbaar met vier jaar geleden en beduidend meer dan de bedroevende opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar (43 procent). Bij de waterschapsverkiezingen ligt de opkomst op 40,2 procent.

Dit artikel is vrijdag 17 maart geüpdatet met de uitslag van het waterschap.

 

Standaardportret
Bekijk meer van