Pakketjes vervoeren met drones en trams
Scholier Emma Kisjes schreef een profielwerkstuk over Den Haag zonder auto’s.
Aan het begin van dit schooljaar kreeg Emma Kisjes (18) de opdracht om een onderwerp voor haar profielwerkstuk te bedenken. Dat ze iets met economie wilde, was al snel duidelijk en opeens vroeg ze zich af hoe de stad zonder auto’s er uit zou zien. Het vroeg natuurlijk een beetje creatief denkvermogen, maar dat schrok de eindexamenleerlinge van het Haags Montessori Lyceum niet af. “Ik vind het leuk om naar alle details te kijken. Ik ben best wel perfectionistisch,” zegt ze lachend. Het eindresultaat, haar rapport over de stad zonder auto’s, ligt nu onder andere bij de gemeente en de jongerenafdeling van GroenLinks, waar ze wellicht na de drukte van de gemeenteraadsverkiezingen haar onderzoek mag presenteren.
Dat er bij autoloos Den Haag veel komt kijken, blijkt uit het omvangrijke aantal hoofdstukken van het werkstuk: achttien maar liefst. Ze benoemt voorbeelden van steden die al gericht zijn op de fiets (Houten) of waar het centrum autovrij is (Venetië) en beschrijft wat er wel en niet haalbaar is in Den Haag. Hoe dan ook, een autoloze stad heeft volgens de scholiere drie doelen: de leefbaarheid vergroten, het oplossen van het milieuprobleem en een voorbeeldfunctie voor het inperken van het broeikaseffect. Wel, schrijft ze meteen, moet de stad dan ‘goede alternatieven creëren voor zowel het personen- als goederenvervoer.’
Goederenvervoer
Voor het goederenvervoer ziet Kisjes een oplossing in het laten rijden van speciale goederentrams. De bezorging van kleinere pakketjes kan prima met drones, denkt ze. “Ik volg het nieuws veel en weet dat bezorgdienst Amazon testen doet met drones. Dat bracht me op dit idee,” verklaart ze.
Aan de rand van de stad moeten grote parkeergarages komen zodat mensen kunnen overstappen op andere vervoersvormen. Zo moet er een fietssysteem komen waarbij fietsen overal in de stad kunnen worden opgehaald en weer teruggebracht, afgekeken van bijvoorbeeld Berlijn. “Het zou goed zijn als dat in Den Haag ook gebeurt. Ik denk dat veel mensen, zoals toeristen, het heel leuk zouden vinden om op een mooie zomerdag naar het strand te fietsen.”
Kisjes verbaasde zich erover hoe afhankelijk invaliden zijn van taxivervoer en verbant de taxi daarom niet uit de stad. Wel stelt ze een smallere taxi voor, zodat deze de ruimte van de fietspaden niet beperkt. Om te berekenen hoeveel groter de trams moeten worden om meer mensen te kunnen vervoeren, bedacht ze een formule. “Het enige deel waar ik heel erg zeker in ben,” zegt Kisjes over het rekenwerk. “Het viel me heel erg mee wat de uitkomst was.” De huidige Avenio-trams zijn ook te bestellen met meer lengte. Daarmee is het efficiënter en goedkoper dan een metrosysteem of een trolleybus, berekende ze.
Stad zonder auto’s
Kisjes stak veel meer uren in het profielwerkstuk dan de bedoeling was, naar eigen zeggen door haar enthousiasme over het onderwerp: de stad zonder auto’s. In de toekomst ziet ze zichzelf ook wel werken aan dit soort vraagstukken, het liefst bij de overheid. Maar nu gaat de scholiere eerst aan de bak voor haar eindexamen. Na de zomer wil ze natuurkunde gaan studeren in Utrecht. “Ik vind het leuk om achter de computer en in de boeken te werken en na te denken over dit soort problemen,” zegt ze.
Den Haag zonder auto’s, zoals Kisjes het in haar profielwerkstuk beschreef, is een ambitieus plan waar nogal veel bij komt kijken, weet ook de scholiere. Er moet nog meer onderzocht worden, het is allesbehalve gratis en ook de politiek moet overtuigd worden. “Ik zie het als een mogelijkheid tot mooiere dingen,” zegt Kisjes. “Brede fietspaden, een rustigere stad en veel natuur.” En gaat ze zelf nog een rijbewijs halen? “Nee,” zegt ze beslist.
Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.