Fietsenstalling KJ-plein weer grotendeels dicht

De grote fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein gaat minimaal een jaar lang voor driekwart dicht. Dat is het gevolg van bouwwerkzaamheden boven de grond.

Door

Wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) heeft de gemeenteraad hierover deze week geïnformeerd. De gemeente heeft een reeks toezeggingen moeten doen aan de Ontwikkelingscombinatie Koningin Julianaplein om het vastgelopen bouwplan vlot te trekken. In de loop van het volgende jaar worden 6500 van de 8500 stallingsplaatsen onbereikbaar door de bovengrondse bouwactiviteiten. Voor de overgebleven 2000 plaatsen moet een nieuwe toegang worden aangelegd aan de zijde van New Babylon; dat vereist het ‘openzagen’ van het dak. Onbekend is nog wat dat de gemeente gaat kosten. De drie bestaande toegangen van de fietsenstalling gaan tijdelijk dicht.

Als het ‘onverhoopt’ niet lukt een nieuwe toegang te maken, gaat de fietsenstalling helemaal dicht. Volgen Revis is de gedeeltelijke sluiting geen probleem omdat de fietsflat aan de Rijnstraat openblijft.

Sociale huur eruit

Een andere belangrijke veer die de gemeente heeft moeten laten, is dat de 51 sociale huurwoningen uit het project worden overgedaan aan een belegger. Dat krikt de winstmarge van de ontwikkelaar op, maar betekent wel dat de appartementen na twintig jaar uit de sociale sector kunnen verdwijnen. De ontwikkelaar betaalt als compensatie wel vijf ton aan de gemeente ‘ten behoeve van het elders in de stad realiseren van sociale woningbouw’.

 

Weer een lijk dat uit de kast valt.
Robert Barker (Partij voor de Dieren)

 

Deze toezegging van de gemeente wekt de woede van onder meer de Haagse Stadspartij. Fractievertegenwoordiger Tim de Boer: “Na het eerder verdwijnen van de sociale woningbouw rond het cultuurcomplex Amare, gaat het nu weer mis. B en W gaan veel te snel op hun rug liggen als een projectontwikkelaar afspraken wil openbreken.” Robert Barker van de Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de nieuw te bouwen ingang van de stalling. ‘Weer een lijk dat uit de kast valt,’ schrijft hij op Twitter.

Scheidend wethouder Revis, die zijn taken volgende week overdraagt aan zijn opvolger Anne Mulder, erkent dat de gemeente de ontwikkelaar tegemoetkomt. Het alternatief is volgens hem dat deze zich terug zou trekken en de ‘stadsentree’ onaf zou blijven. Daarom is hij gegaan voor nieuwe afspraken, schrijft hij, ‘die ervoor zorgen dat de bouw wel lukt’.

Fietsenstalling KJ-plein is hoofdpijndossier

Door allerlei tegenvallers is de bebouwing van het KJ-plein een hoofdpijndossier geworden. Oorspronkelijk zou het één groot project zijn: een reusachtige fietsenstalling (8500 plekken) onder de grond en een wooncomplex (400 appartementen) erbovenop. Uiteindelijk heeft de gemeente zelf de in juli geopende fietsenstalling ontwikkeld, waarbij ook weer tegenvallers optraden. Meerkosten: 5,5 miljoen euro. De geplande ondergrondse verbinding met het station bleek niet haalbaar. Bij de bouw is de fundering voor het wooncomplex aangebracht. Dat maakt het vrijwel onmogelijk om nu nog voor een ander bouwplan en een andere ontwikkelaar te kiezen.

De bouw van het wooncomplex zou in het tweede kwartaal van 2021 moeten beginnen en duurt zeker tot eind 2023. De stationsomgeving zal nog lang een bouwput blijven, want intussen staat een nieuw project op stapel: de bouw van twee 180 meter hoge woontorens op de zogeheten Bellevue-locatie aan de Bezuidenhoutseweg (tussen de Rijnstraat en de Oranjebuitensingel). De uitwerking van dat plan moet nog beginnen.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan op donderdag DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van