Zes partijen gaan onderhandelen over centrumlinkse coalitie

Zes partijen gaan onderhandelen over een nieuwe coalitie. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en Denk zien na een week praten heil in gesprekken over een bestuurlijke samenwerking.

Door

Dit meldt verkenner Arie Slob op een dinsdagmiddag ingelaste persconferentie. “De eindconclusie van de oriënterende gesprekken is dat er voldoende vertrouwen is in een samenwerking.”

De afgelopen week hebben de partijen hun belangrijkste standpunten op tafel gelegd. “Ze hebben elkaars nieren geproefd. Er is dinsdagmiddag nog intensief gesproken, maar niet onderhandeld. Die grens heb ik steeds bewaakt.” Uiteindelijk bleek er voldoende vertrouwen voor de volgende stap.

Laatste troef

De combinatie van de vier overgebleven coalitiepartijen (D66, GroenLinks, PvdA en CDA) met twee oppositiepartijen (Partij voor de Dieren en Denk) was de laatste troef van oud-minister Slob. Vrijwel alle andere potentiële coalities had hij afgeschreven, omdat die stuiten op blokkades, loyaliteitsconflicten en bedenkingen. Alleen zespartijenvarianten zijn levensvatbaar, concludeerde hij twee weken geleden.

 

Het is gegaan zoals het is gegaan
Arie Slob, verkenner

 

Anderhalve week geleden ketste een eerste poging echter af. Een bonte mix van zes oppositiepartijen stuitte op principiële onenigheid over het hoger beroep tegen De Mos en Guernaoui, die na hun vrijspraak willen terugkeren als wethouders. Twistpunt was het scenario dat de twee in hoger beroep alsnog schuldig worden bevonden aan corruptie.

Hart voor Den Haag vindt dat zij dan mogen aanblijven en pas hoeven terug te treden als een eventuele veroordeling standhoudt bij de Hoge Raad. Voor de Partij voor de Dieren en de SP was dit onbespreekbaar. Dat De Mos zijn standpunt op sociale media verkondigde, was voor die partijen de druppel. “Ik moest concluderen dat de verkenning ten einde was,” zegt Slob. “Het is gegaan zoals het is gegaan.” Hij heeft ‘in het bijzonder’ geprobeerd een coalitie te vinden met Hart voor Den Haag, de grootste partij in de gemeenteraad. “Dat is niet gelukt.”

Formateur

Nu de huidige verkenningsronde wel succesvol is, acht verkenner Slob zijn opdracht voltooid. Wel staat hij ervoor open als formateur ook de onderhandelingen te leiden. “Ik sluit het niet uit.”

D66 spreekt in een reactie van een diverse coalitie. ‘Aan tafel zit een brede groep partijen die zowel zand als veen vertegenwoordigen,’ aldus fractievoorzitter Marieke van Doorn. ‘De tijd is rijp voor een representatief en inclusief stadsbestuur,’ zegt Denk-voorman Nur Icar in een reactie.

‘Terwijl wij over alles wilden praten, gebruikten sommige partijen de fictieve uitkomst van het hoger beroep om de grootste partij – opnieuw – uit te sluiten,’ reageert De Mos op sociale media. Samen met de VVD stelt zijn partij voor om de begroting voor 2024 uit te stellen tot er een nieuw college is geïnstalleerd. Volgens PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis ‘verdrinkt het stadsbestuur in een diep links moeras’.

Standaardportret
Bekijk meer van