Woede over werkzaamheden Kerkplein

Een aantal huiseigenaren in de directe omgeving van de Grote Kerk is zeer ontevreden over de wijze waarop de gemeente werkt aan de herinrichting van het gebied. De afwikkeling van schade aan panden loopt niet goed en de communicatie is slecht.

Door

Door Herman Rosenberg

Er is schade ontstaan aan een pand in de Nieuwstraat en aan een natuurstenen dorpel die hoort bij de gevel van het Oude Stadhuis aan de Driehoekjes-zijde. Volgens de omwonenden heeft aannemer Habo de problemen veroorzaakt, onder meer door met zware apparatuur de fundering van de oude trambaan aan stukken te drillen. Uit e-mailwisselingen blijkt dat de gemeente en Habo tot woede van de omwonenden blijven ontkennen dat er is gedrild. ‘Op zaterdag 8 juli had ik zelf geconstateerd dat de aannemer met een graafmachine met drilboor het betonbed van de oude rails aan het wegbreken was’, schrijft ondernemer Bas Winkler op 8 juli. 

Volgens de Habo was de schade aan het stadhuis eigenlijk een oude barst. De dorpel ligt intussen weer op zijn plaats. Hier doet zich geen probleem met de eigenaar voor, want dat is de gemeente. Maar bij het pand aan de Nieuwstraat ligt dat anders. Volgens Ronald de Bruijn van de Vereniging van Eigenaren Nieuwstraat 1-5 wijst de gemeente elke aansprakelijkheid af. ‘Mijn vertrouwen in de gemeente en in de aannemer is tot ver onder het vriespunt gekomen,’ schrijft hij op 15 augustus in een mail. De Bruijn stapt uit het overleg en bereidt nu een civiele procedure tegen de gemeente en Habo voor. De gemeente kon woensdagmiddag niet ingaan op vragen over de schadekwestie.             

Bij de Grote Kerk wordt sinds juni gewerkt aan een grootscheepse herinrichting. Tramsporen worden vervangen en verlegd om ze berijdbaar te maken voor de brede trams. De rails hebben ook de functie van ‘calamiteitenspoor’. Daarnaast wordt in het hele gebied (Grote Halstraat, Kerkplein) de bestrating van klinkers en keien vervangen, zodat de openbare ruimte aantrekkelijker wordt. In een latere fase wordt ook het gebied aan de andere kant van de Grote Kerk aangepakt.

Volgens architect en betrokkene Peter Drijver heeft de gemeente het hele project slecht voorbereid. “Vooral in een gebied met rijksmonumenten als het Oude Stadhuis en de Grote Kerk kun je je dat als overheid niet permitteren.” Volgens Drijver is er volgend jaar kans op nieuwe schade, wanneer langere tijd vele tramlijnen rond de monumenten worden geleid wegens onderhoud aan de tramtunnel.

De werkzaamheden aan het Kerkplein zijn in volle gang. Op de achtergrond: het Oude Stadhuis. | Foto: DHC

Abonnee worden van DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van