Karsten Klein weer lijsttrekker CDA

Karsten Klein zal voor de derde keer de lijst trekken voor het CDA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij is als enige kandidaat voorgedragen door het partijbestuur. Klein is sinds 2010 wethouder in Den Haag. Daarvoor was hij raadslid en fractievoorzitter. Het belangrijkste dat de politicus wil bieden aan de kiezer? “Stabiliteit. Tegenwoordig lopen de spanningen in de politiek heel snel op. Veel partijen gaan meteen in de hoogste versnelling en pakken kleine punten aan alsof ze het eind van de wereld betekenen. Dat is vaak alleen om op te vallen. Maar daar heeft de stad helemaal niks aan.”

Door

‘De oplossing ligt per definitie in het midden’

In een stad met steeds meer extreme standpunten ziet Klein een cruciale rol weggelegd voor zijn CDA: “Ik ben een realist. Het werk is niet zwart of wit en als politicus moet je compromissen durven sluiten. Neem Madurodam, daar ben ik echt trots op. We hebben uiteindelijk een oplossing bedacht waarin we rekening houden met het groen, maar ook met de economie en toekomstige banen. Een middenpartij is nodig om de flanken te verbinden.” Is het CDA dan ook noodzakelijk om überhaupt een college van B en W te kunnen vormen? “De oplossing ligt per definitie in het midden.” Bovendien heeft Klein ook ervaring in de oppositie: “Toen kregen we weinig voor elkaar, dus dat willen we liever niet. De insteek is om door te gaan als wethouder.”

Metro

Op een aantal thema’s wil de lijsttrekker van de christendemocraten zich extra inzetten. Bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de stad, speciaal die van Scheveningen. “Er zijn de laatste jaren veel mooie ontwikkelingen gaande in de badplaats. Dat trekt mensen en dat is mooi, maar het moet voor de bewoners van Scheveningen wel leefbaar blijven. Dat betekent voorzieningen voor de fiets, zoals nu gebeurt, maar ook voor de auto. Dat wordt bijna een taboe tegenwoordig, maar dat vind ik niet realistisch. Vrachtwagens worden steeds vaker elektrisch, dat klopt. Maar dan kunnen ze nog steeds niet over het fietspad. We willen bovendien de metrolijn vanuit Rotterdam doortrekken naar Scheveningen.”

Verder wil Klein meer banen naar Den Haag en vooral ook meer mensen aan het werk. “Misschien moeten we de sociale voorzieningen versoberen. Of bijvoorbeeld zoals in Rotterdam minima die werken een bonus geven. Werken moet wel lonen.” En natuurlijk blijft zorg voor de verantwoordelijk wethouder belangrijk. “We hebben ervoor gezorgd dat de decentralisatie in Den Haag goed is verlopen. Nu moeten we de kwaliteit hooghouden.

Hoe gaat het CDA het doen in de verkiezingen van maart 2018 met deze ervaren lijsttrekker? “We willen winnen. Ik denk dat er minstens één zetel bij kan. Maar twee mag natuurlijk ook.” Op dit moment heeft het CDA drie zetels in de gemeenteraad.

Toeristen van hoofdstad naar hofstad

Den Haag en Amsterdam gaan meer samenwerken op het gebied van toerisme. Wethouders Karsten Klein (CDA) uit Den Haag en Kajsa Ollongren (D66) uit Amsterdam, beiden met economie als portefeuille, tekenden deze week een overeenkomst daartoe. De bedoeling is de reizigers ‘van hoofdstad naar hofstad’ te dirigeren. Klein: “Het gaat vooral over de marketing. Amsterdam gaat actief toeristen informeren over de mogelijkheden bij ons.”

Foto: DHC/Sebastiaan Boot

Door Mieke van Dixhoorn

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van