Jaarrekening: spaarpot gemeente is weer gevuld

Het stadhuis heeft weer vlees op de botten, blijkt uit de jaarrekening. Door uitgestelde werkzaamheden en een meevaller met de bijstand hield de gemeente vorig jaar 55 miljoen euro over.

Door

“Het was een bewogen jaar,” blikt wethouder Saskia Bruines (D66, financiën) terug in een gesprek met de pers. “Eerst een coronalockdown, toen de oorlog in Oekraïne en stijgende prijzen.” Opnieuw een financieel onvoorspelbaar jaar, dus. Dat maakt begroten lastig, zegt de wethouder. “Net als tijdens corona heeft het rijk ontzettend veel geld naar gemeenten overgeheveld om de gevolgen van de oorlog en de inflatie te dempen, bijvoorbeeld voor de energietoeslag en de opvang van Oekraïense vluchtelingen.”

Onder de streep hield de gemeente vorig jaar 55 miljoen euro over. Deels komt dit door uitgestelde uitgaven. Werkzaamheden in de openbare ruimte, zoals de vernieuwing van bruggen en kades, hebben door personeelstekorten en leveringsproblemen vertraging opgelopen. “De staalprijs is over de kop gegaan,” illustreert Bruines.

 

We hebben voldoende weerstand voor de komende tijd
Saskia Bruines, wethouder

 

Daarnaast lag het aantal bijstandsuitkeringen lager dan verwacht, wat de gemeente 16,5 miljoen euro scheelt. Ook ontving Den Haag bijna 33 miljoen euro meer dan verwacht uit het gemeentefonds, de belangrijkste inkomstenbron. Dit bedrag vertekent een beetje: op de valreep van 2022 kreeg de gemeente 10 miljoen euro voor taken die zij dit jaar moet uitvoeren.

Appeltje voor de dorst

Een flink deel van het overschot vloeit naar de algemene reserve, het appeltje voor de dorst van de gemeente. Met nog 25 miljoen euro in de spaarpot was in coronatijd de bodem in zicht. Nu bedraagt de reserve 76 miljoen euro en met de verrekening van het overschot zelfs 127 miljoen, meer dan noodzakelijk. “Een vrij unieke situatie,” zegt Bruines. “We hebben voldoende weerstand voor de komende tijd.” De bedoeling is dat het ‘overtollige’ spaargeld (zo’n 20 miljoen euro) niet wordt opgepot, maar wordt geïnvesteerd in de stad.

Nu de spaarpot is gevuld, lijkt het afstoten van vastgoed geen noodzaak meer. Met de verkoop van panden wilde de gemeente na de dure coronajaren het eigen vermogen opkrikken. Het stadsbestuur kijkt of dit nog zinvol is, mede vanwege de tegenvallende opbrengsten.

De vastgoedmarkt kantelt, merkt de gemeente ook in haar grondexploitaties. Op gebiedsprojecten zoals het Norfolkterrein en het Spuikwartier draait de stad miljoenen euro’s verlies omdat de grondopbrengst achterblijft bij de gestegen bouwkosten. De tegenvaller (18 miljoen euro) wordt opgevangen met een speciale buffer.

Slechte voortekenen

Op het moment zit de stad er dus warmpjes bij. Maar op de lange termijn is het onzeker of de stad rond kan komen. Hoeveel geld Den Haag krijgt vanaf 2026, wanneer een nieuwe financieringssystematiek ingaat, is onduidelijk. De vooruitzichten stemmen de wethouder somber.

Daarbij is de gemeente nog altijd meer geld kwijt aan jeugdzorg en bijstand dan de rijksoverheid vergoedt, een frustratie die al jaren speelt. “We ontvangen nu veel geld van het rijk voor compensaties en landelijk beleid, maar dat is allemaal eenmalig. Op de lange termijn kunnen we geen grote uitgaven plannen.”

Meer Haags nieuws? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van