Hart voor Den Haag wil ‘statement à la Westland’ en belegt extra asieldebat
Hart voor Den Haag heeft een extra raadsvergadering laten inlassen over het Haagse migratiebeleid. De fractie ziet graag dat de gemeente zich, naar Westlands voorbeeld, verzet tegen de spreidingswet.
Met negen zetels in de gemeenteraad kan Hart voor Den Haag op eigen houtje extra raadsvergaderingen beleggen. Het debat, waarvoor een commissiedebat bestuur heeft moeten wijken, vindt woensdag 7 februari plaats.
De fractie roept de raad bijeen om te spreken over de spreidingswet, die ervoor moet zorgen dat asielzoekers evenredig over gemeenten worden verdeeld. De veelbesproken wet is vorige week aangenomen door de Eerste Kamer. Een meerderheid in de Westlandse gemeenteraad keert zich fel tegen gedwongen asielopvang. ‘We laten ons niks opleggen,’ is de boodschap.
We bepalen zelf wel wat we doen met onze ruimte
Het komt de tuinbouwgemeente op veel kritiek te staan. Onder meer van Jaap Smit, de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, die de Westlandse houding dit weekend op de radio als ‘onvoorstelbaar’ en ‘flauwekul’ kwalificeerde.
Voorbeeld volgen
Maar Rita Verdonk, voormalig minister Vreemdelingenzaken en tegenwoordig raadslid namens Hart voor Den Haag, wil het Westlandse voorbeeld volgen. Volgens een prognose zou Den Haag volgend jaar 2500 asielzoekers moeten opvangen – momenteel huisvest de stad ruim negenhonderd vluchtelingen. Verdonk hoopt dat een raadsmeerderheid zich schaart achter een ‘statement à la Westland’, stelt ze in een persbericht. ‘We bepalen zelf wel wat we doen met onze ruimte, en er is hier gewoon geen plek meer.’
De fractie wil de gelegenheid ook benutten om te debatteren over het recente rapport van een staatscommissie, dat demografische vergezichten voor Nederland schetst. De commissie adviseert een matige bevolkingsgroei.
Andere partijen zijn verbaasd over de ingelaste raadsvergadering. Volgende week donderdag, een dag later dus, staat al een commissiedebat op de agenda over de opvang van asielzoekers, Oekraïense vluchtelingen en statushouders. ‘Idioterie en knetterrechts populisme om een debat te voeren over het wel of niet voldoen aan wetgeving,’ sneert PvdA-raadslid Samir Ahraui op X.
Bedenkingen zijn er ook aan de kant van het politieke spectrum. Verdonk geeft de burger ‘valse hoop’, aldus PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis op X. ‘Dat (verzet tegen spreidingswet, red.) gaat namelijk niet gebeuren met een linkse meerderheid.’