Crisis in stadhuis

Stilte op bouwplaats, bouw cultuurcomplex gestopt

Door

Door Herman Rosenberg

De aannemerscombinatie Cadanz heeft woensdag de bouw van het cultuurcomplex OCC stilgelegd. Wethouder Joris Wijsmuller (HSP, cultuur) bevestigt dat er problemen zijn tussen de bouwer en de gemeente.

Wat er precies aan de hand is, is onduidelijk. Wijsmuller kwam vrijdagmorgen via zijn woordvoerder met de volgende verklaring: ‘Vanwege de kerstperiode zouden de werkzaamheden in het Spuikwartier stil aliggen, dat is nu iets eerder gebeurd. Dit is vanwege een issue waarover de gemeente op dit moment voortdurend en constructief in gesprek is met de bouwer, dat is dus gaande’. Een woordvoerder van bouwbedrijf Volker Wessels/Boele & Van Eesteren wil niet op de problemen ingaan: “Dit is iets dat speelt tussen ons en onze opdrachtgever.”

Intussen zijn er tal van aanwijzingen dat er meer aan de hand is en het OCC-project in een impasse is geraakt. Om te beginnen heeft het college van b en w gisteravond meer dan twee uur crisisberaad gehouden. Over de uitkomst daarvan is niets meegedeeld. Opvallend is verder dat op website van Boele & Van Eesteren, de hoofdbouwer, staat dat er alleen op feestdagen niet zou worden gewerkt. Bovendien zou er donderdag op de bouwplaats een rondleiding zijn voor omwonenden. Die is op het laatste moment afgezegd. Volgens het bouwschema zou er twee weken geleden een tweede torenkraan moeten zijn geplaatst. Dat is toen niet gebeurd in verband met de sneeuw. Daarna is niets meer over deze kraan vernomen. 

Tientallen kwesties
Naar verluidt heeft Cadanz grote problemen met het afronden van de ontwerptekeningen, omdat er over veel zaken nog verschillen van mening bestaan met de gemeente. Er liggen nog tientallen kwesties te wachten op een uitspraak van een arbitrageraad van deskundigen. Met de bouwstop zou Cadanz de gemeente onder druk willen zetten.

Donderdag barstte in de loop van de avond op Twitter al een verhit debat los tussen de OCC-woordvoeders van de verschillende politieke partijen. GroenLinks en SP willen een spoeddebat; de raad zou dan zijn net begonnen kerstreces moeten onderbreken. Aisha Akhiat (SP) gunt Wijsmuller niet de tijd om alles ‘weg te moffelen’; ‘Ik wil nu INFO’, schrijft zij. Robert van Asten (D66) wil juist eerst meer informatie van de wethouder, om zich daarna op vervolgstappen te kunnen beraden. Hij beschuldigt Akhiat van ‘populisme’.

De situatie op het Spuiplein doet denken aan die in 1991, toen de aannemerscombinatie die het nieuwe stadhuis zou bouwen de gigantische bouwput aan het Spui leeg achterliet om er nooit meer terug te keren. De bouw lag toen meer dan een half jaar stil, waarna Wilma Bouw de klus alsnog klaarde en koningin Beatrix het gebouw in 1995 kon openen.

Het Onderwijs en Cultuurcentrum ‘by night’. | Artist’s impression: Gemeente Den Haag/Cadanz       

Standaardportret
Bekijk meer van