Politie voorkomt ongeregeldheden met aanhang Ajax en ADO Den Haag

Met inzet van veel mensen en materieel heeft de politie zondag voorkomen dat supporters van Ajax en van ADO Den Haag in Den Haag met elkaar op de vuist gingen.

Door

De politie hield op en in de omgeving van het Malieveld vijf ADO Den Haag-‘fans’ aan. Er was hier een groep naartoe getogen omdat hier rond het middaguur zo’n 250 Ajax-supporters zouden demonstreren. Burgemeester Pauline Krikke besloot daarom ‘vanwege vrees voor ernstige wanordelijkheden in de binnenstad’ op het laatste moment de Ajax-bussen naar een andere plek te dirigeren, een terrein bij het Internationaal Strafhof aan de Waalsdorperweg.

De Ajax-demonstratie bij het Internationaal Strafhof.

Daarop probeerde een deel van ADO-aanhang via de straten van het Benoordenhout op te trekken richting Strafhof. De mobiele eenheid wist dat te voorkomen.

Tijd nog niet rijp voor opheffen verbod

De achtergrond van de Ajax-demonstratie was dat aanhangers van beide clubs al sinds 2006 geen toestemming hebben om bij elkaar de uitwedstrijden te bezoeken. Recent is verzocht om, na veel jaren van relatieve rust, dat verbod op te heffen. Maar burgemeester Pauline Krikke acht de tijd daarvoor nog niet rijp. De ADO-demonstratie was aangekondigd als een positieve actie: men zou de boodschap van de Ajax-aanhang willen ondersteunen.

De vraag is of dat gemeend was. In elk geval zette zichzelf ADO-fans noemende personen de zaak in de nacht van donderdag op vrijdag op scherp door in de Amsterdamse binnenstad groengele leuzen en hakenkruizen te kalken. Uit uitingen op Instagram blijkt dat het om Hagenaars ging. Onder meer het oorlogsmonument ‘De Dokwerker’ werd besmeurd. Deze actie leidde tot een storm van afkeer op sociale media en veroordelingen door burgemeester Krikke en de clubleiding van ADO Den Haag.

De stad uit geëscorteerd

De Ajax-bussen zijn in de loop van de middag de stad uit geëscorteerd. De politie heeft de colonne begeleid tot Schiphol. De demonstratie op het Malieveld werd beëindigd. Intussen speelden ADO Den Haag en Ajax tegen elkaar in het Cars Jeans Stadion. De wedstrijd eindigde in een voor de thuisploeg teleurstellende 1 – 5.

Standaardportret
Bekijk meer van