Noordanus luidt noodklok over bouw cultuurcentrum

‘Het is een glijbaan en een warrig proces, dat bijna een garantie biedt voor kwaliteitsverlies en broddelwerk.’

Door

De bouw van het cultuurcomplex OCC op het Spuiplein verloopt niet goed. De gemeenteraad moet ingrijpen om zeker te stellen dat de stad een kwalitatief hoogwaardig gebouw krijgt. Dat schrijft voormalig PvdA-wethouder Peter Noordanus in een opiniestuk in Den Haag Centraal.

‘Lukt het om het voor het krappe budget te realiseren en lukt het de gemeente als opdrachtgever om het de kwaliteit te geven die het op die prominente plek in de stad verdient?’, vraagt Noordanus zich af. En hij voegt eraan toe dat hij zich zorgen maakt. Volgens de oud-wethouder en oud-burgemeester van Tilburg is het bouwproces te veel opgeknipt. Het is ‘een glijbaan en een gefragmenteerd en warrig proces, dat bijna een garantie biedt voor kwaliteitsverlies en broddelwerk’.

De gemeenteraad is nu te passief, volgens Noordanus. ‘Een moment kiezen om af te dwingen dat het ook echt mooi wordt, lijkt mij meer dan nodig,’ schrijft hij. ‘En als dat de gemeente wat meer gaat kosten, dan moet dat maar. Je bouwt iets voor vele generaties en dan moet je het ook goed doen.’ Peter Noordanus volgde in 1989 Adri Duivesteijn op als wethouder van ruimtelijke ordening. Dat was hij tot 2001. Onder zijn bewind is onder meer het nieuwe stadhuis gebouwd.

| Hoofdfoto: Gemeente Den Haag/Jo Coenen/Patrick Fransen

| Foto onder: PR

Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van