Column: De regenboog vervaagt

Steun voor diversiteit en duurzaamheid zwakt langzaam af in Europa. Ook in het momenteel nog progressieve Den Haag zal een guurdere, conservatieve wind komen opzetten, schrijft columnist Christiaan Weijts.

Door

Twee gasten van een jaar of twaalf racen op fatbikes over de Grote Marktstraat, slalommend door de zaterdagdrukte. Eentje heeft een broertje achterop, een ventje van een jaar of zes. Bij de strepen van het regenboogfietspad remmen ze, alsof ze op een afgrond afstevenen.

“Homovlag! Homovlag!”, waarschuwt een van de jongens. De ander echoot het: “Homovlag!” Ze wijken uit en scheren rakelings langs de voetgangers. Niemand zegt iets. Achter elkaar rijden ze langs de regenboog, de verf net niet rakend met hun banden. Het jongetje op de bagagedrager werpt er over zijn schouder een bestraffende blik op. “Homo, homo, homo!”, kraait hij, en hij schatert het uit van plezier.

De strepen zijn wat vervaagd sinds ze zijn aangebracht in oktober, maar ze zijn nog wel zichtbaar. Een dezer weken komt er een evaluatie: gaat men ermee door, gaan we de héle Grote Marktstraat beschilderen, zoals een van de plannen was? In dat geval zal Hart voor Den Haag (HvDH) er onmiddellijk met de asfalteerwagen overheen gaan als de partij eenmaal aan de macht is.

 

Overal beginnen mini-Trumpjes te dromen van stapels in leer gestoken decreten

 

“Wij draaien het terug zodra we aan de knoppen zitten.” Dat zei HvDH-raadslid Carlos Martinez van Andel in het programma ‘Spuigasten’ van Den Haag FM. Nee, dat ging niet over het regenboogfietspad, maar over de uitbreiding van de zero-emissiezone en het nieuwe compromis. Maar we zullen die formulering tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 eindeloos gaan horen, zeker over dit kleurige stukje Grote Marktstraat. Daar was HvDH van meet af aan faliekant tegen.

Overal beginnen mini-Trumpjes te dromen van stapels in leer gestoken decreten. Achter hun Ikea-bureaus oefenen ze al met Sharpie-markers op de pennenstreek die alles wat in jaren moeizaam bij elkaar is gepolderd reduceert tot gruis.

‘Diversiteitsgedram.’ Zo noemde HvDH de regenboog bij de onthulling. De regenboog is een van de weinige symbolen waarbij rechts-populisme en orthodox-gelovigen (of dat nu de Biblebelt is of de islam) elkaar de hand kunnen schudden. Dat wil zeggen: het wekt bij allebei een giftige weerzin op.

Het jochie achter op de bagagedrager heeft nog geen enkel idee wat woorden als homoacceptatie en diversiteit betekenen. Hij heeft alleen geleerd dat hij met ‘homo’ moet schelden om de goedkeuring te krijgen van de grotere jongens. Die op hun beurt ook weer ergens het verhaal aangereikt kregen dat homoseksualiteit iets duivels is. Net als degenen die het regenboogbankje op het Goudenregenplein besmeurden. Juist daarom is de houding van de leden van de grootste gemeentepartij niet onschuldig. De bevolking kijkt naar ze vanaf de bagagedrager en blaat ze na.

 

Hier waren we in het oude Europa, nog eventjes

 

Ik liep met twee Londenaren door Den Haag. Die waren vol lof over de stad en de gebouwen met al die prachtige baksteentjes. Maar vooral: ze voelden zich hier ineens weer echt Europees. Na de Brexit waren allerlei Europese waarden uit het zicht geraakt. De conservatieve anti-LHBTIQ+-retoriek nam toe, net als het aantal haatmisdrijven.

Rusland, China en het Midden-Oosten waren al sterk anti-regenboog. Nu Amerika met een paar pennenstreken radicaal gekanteld is, lijken we in Europa nog meer in ons uppie te staan, met ons diversiteitsbeleid, maar ook met onze vergroening, verduurzaming en zorg voor biodiversiteit.

In Den Haag zie je de neergang in slow motion. Eerst kwam er landelijk een guurder klimaat, maar door allerlei deels toevallige omstandigheden bleef de stad een progressieve koers varen. Hier waren we in het oude Europa, nog eventjes.

Ook dat symboliseerden die felle regenboogkleuren wat mij betreft. Nog eventjes is het er. Diversiteitsgedram. Duurzaamheidsgedram. Over een paar jaar is het allemaal vervaagd, een herinnering aan een tijd met meer kleur.

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.

Standaardportret
Bekijk meer van