Binck City: een onvoltooid level van SimCity
In Binck City zijn parkeerplaatsen schaars en rijdt het ov nauwelijks. Het ambitieuze wijkplan loopt vast in goede bedoelingen en gebrekkig beleid, schrijft Christiaan Weijts.
Een tijdje terug had mijn dochter een schoolfeest bij PIP, de nachtclub aan de Binckhorstlaan. In theorie kon ze er met het openbaar vervoer komen. In de praktijk zou ze dan vanaf station Hollands Spoor ‘ongeveer 19 minuten’ moeten lopen. In de praktijk was ik dus de taxidienst voor een auto vol meiden. In de praktijk stond er dus een kluwen aan auto’s op het piepkleine pleintje voor het lossen en laden van al die leerlingen. Daarna schuifelden we allemaal door naar het legale graffititunneltje.
Terwijl ik probeerde om daar zonder blikschade om te keren en me in het gestremde verkeer te wringen van een getergd toeterende opstopping, gingen mijn gedachten naar het jaar 2040. Dan is de hele Binckhorst – poef! – autoluw. Nergens zijn er zoveel autodealers, autoschadebedrijven, apk-keurstations en autosloperijen als op deze anderhalve vierkante kilometer, dus een gebrek aan ambitie kun je dit stadsbestuur niet verwijten. Kerken worden partycentra en slachthuizen veganistische kuuroorden, dus waarom zouden de 896 appartementen van ‘Binck City’ geen ‘natuurinclusieve verticale stad’ kunnen worden met ‘een biodivers dakpark’?
Iedereen houdt elkaar gegijzeld
Het probleem is alleen dat het nog geen 2040 is. En dat merk je, bij de eerste opgeleverde toren aan de Uranusstraat. Robuust is hij verrezen, tussen de bouwhekken, de schimmige bedrijfjes en half gesloopte gebouwen in de omgeving. ‘Gefeliciteerd met uw nieuwe woning’, verwelkomt een tekst achter het raam de bewoners, met instructies over hoe om te gaan met verhuiswagens, bouwbusjes en afval. Parkeerplaatsen zijn te schaars en te duur. De Q-Park-garage heeft 232 plekken voor 896 appartementen. Sommigen mogen er ‘goedkoop’ staan voor 150 euro per maand, maar anderen betalen het reguliere tarief: 400 euro.
De early adopters van de autovrije toekomst ervaren dezelfde obstakels als ik tijdens dat schoolfeestje. Geen werkend openbaar vervoer, bijvoorbeeld. Bij de bushalte hangt een magere dienstregeling, en een QR-code die doorverwijst naar eentje die nog meer uitgekleed is. Bus 26 rijdt ‘na ongeveer 14.30 uur’ niet meer. Bus 28 niet tussen 16.15 tot 18.30 uur. Kribbig voegt de HTM toe: ‘De omleidingen duren totdat de doorstroming van het verkeer is verbeterd in de Binckhorst. De gemeente Den Haag is hiermee bezig.’
Het ov wijst naar de gemeente, maar die wijst op haar beurt weer naar het rijk, dat zo nodig wilde bezuinigen op het ov. En dan gaan ze nu ook nog de huren bevriezen, zodat de woningcorporaties geen geld meer hebben voor nieuwe woningen. Iedereen houdt elkaar gegijzeld. En intussen leeft het startersgeluk hier zonder tramlijn en biodivers dakpark, maar mét een parkeerwurgcontract.
Het lijkt uitgedacht te zijn als een robuust totaalplan, totdat er iets hapert
Binck City lijkt een level op SimCity dat niet is uitgespeeld. Vergeten de tramverbinding aan te klikken. En vooral: het lijkt uitgedacht te zijn als een robuust totaalplan, dat vast hemels zou zijn als het in één muisklik – poef! – kon worden tevoorschijn getoverd. ‘Integraal’, heet dat dan. Totdat er iets hapert en het ‘vol functionerende ecosysteem’ uiteenvalt als los zand en iedereen elkaar gebrek aan verantwoordelijkheid verwijt.
Bij dit soort plannen wéét je dat er van alles tegenzit – opgelegde bezuinigingen, gestegen bouwkosten, een pandemie – dus moet je het proces veel flexibeler inrichten, en snel kunnen reageren op alle onvermijdelijke tegenvallers. Waarom is die parkeergarage niet gratis zolang dat ecosysteem er nog niet is? Waarom niet wat van die omliggende terreinen als bewonersparkeerplaatsen inrichten?
Ook dat merkte ik bij het schoolfeestje. Meteen achter de laad- en loszone stond een gigantisch parkeerterrein. Achter slagbomen. Waarom die gesloten moesten blijven? Regeltjes, voorschriften, vergunningen, zoiets zal het zijn geweest.
Op de presentatiewebsite stelt een van de architecten van Binck City: ‘We zoeken de balans tussen wrijving en ontspanning.’ Het mag schuren, maar dat doet het nu alleen tussen grootstedelijke ambities en kleinmenselijk ellende.
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.